Egy jó tanács azoknak, akik nem jutnak be a felsőoktatásba

felvételi lány szomorú okj
Female college student sitting at table in library, leaning on elbows
Vágólapra másolva!
Miközben nagy a diploma megszerzéséért folyó küzdelem, a számok azt mutatják, hogy egyre több fiatal ismeri fel az OKJ-s képzések előnyeit is. Ezek a képzések ugyanis a felsőoktatás jó alternatíváját jelentik, hiszen jól fizető szakmákat kínálnak, egy későbbi felvételi esetén pedig pluszpontokra váltható előnyt is jelentenek.
Vágólapra másolva!

Az idei általános felsőoktatási felvételi során 105 616-an jelentkeztek valamelyik felsőoktatási intézmény képzésére, emlékeztet közleményében a Perfekt oktatási cég. A jelentkezők 73 százaléka a nappali képzési rendet választotta első helyen, 87 százalékuk pedig ösztöndíjas helyre szeretne bekerülni. Miközben nagy a diplomaszerzési kényszer, egyre több fiatal ismeri fel az OKJ-s képzések előnyeit is. Ezeken a tanfolyamokon ugyanis a munkaerőpiacon is keresett szakmákat lehet gyorsan, gyakorlatorientáltan elsajátítani.

Ha pedig valaki később egy újabb felvételiben gondolkodik, akkor bizonyos OKJ-s képzések elvégzése többletpontokat is jelenhet számára.

Egyre többen mennek OKJ-ra

2014-ben az OKJ-s képzésen részt vevő hallgatók közel 60 százaléka volt érettségivel rendelkező fiatal, és idén tovább növekedett azoknak az aránya, akik az érettségi után valamilyen OKJ-s képzést választottak. Bársony Csaba, a Perfekt Zrt. oktatási igazgatója szerint ez nem véletlen, hiszen az OKJ-s képzések versenyképes alternatívát jelentenek a költséges és hosszú évekig tartó főiskolai, egyetemi képzésekkel szemben.

Gyakorlatorientáltságuknak köszönhetően pedig nemcsak az önállóságot fejlesztik, hanem gyors munkaerő-piaci elhelyezkedést is kínálnak.

Különösen a gazdasági-pénzügyi képzések népszerűek, amelyek átlagon felüli fizetéssel rendelkező szakmákat adnak,

és az egymásra épülő szakképesítések miatt vonzó karrierutat is jelentenek a fiatalok számára.

Érdemes lehet OKJ-s képzésre menni annak, akit nem vesznek fel a felsőoktatásba Forrás: PhotoAlto/Sigrid Olsson

Sokan tanulnak ügyintézőnek

Ezek ma a legnépszerűbb, érettségivel is megkezdhető OKJ-s képzések:

  • Pénzügyi-számviteli ügyintéző.
  • Bérügyintéző.
  • Társadalombiztosítási ügyintéző.
  • Logisztikai ügyintéző.
  • Vám-, jövedéki és termékdíj-ügyintéző.

A felvételin többletpont jár

Azoknak, akik későbbi felsőoktatási tanulmányokban gondolkodnak, az is fontos szempont, hogy az OKJ-s képzés akár 24 többletpontot jelenthet a felsőoktatási felvételi során (a szakterület alapszakjára történő jelentkezés esetén). Ráadásul az OKJ-s képzés során nem fogynak a felsőoktatásban felhasználható állami ösztöndíjas szemeszterek.

Az OKJ-s képzésekre nem központilag, hanem a kiválasztott intézményben kell jelentkezni,

a szeptemberi képzésekre pedig érdemes már most beadni a jelentkezési lapot.