Már van hivatalos terv a Grexitre

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök
Vágólapra másolva!
Nem járt eredménnyel a keddi euróövezeti pénzügyminiszterek találkozója, hisz nem kaptak újabb görög javaslatokat a lehetséges válságkezelésről. Görögország átmeneti finanszírozást kért júliusra, amíg rendezni tudja nemzetközi hitelezőivel a helyzetet, de ehhez a Ciprasz vezette kormánynak életképes tervet kellene bemutatni. A végső határidőt meg is kapta, péntek reggelig kell ezt prezentálni, mert különben kifut az időből. Ráadásul kiderült, van részletes terv a Grexitre.
Vágólapra másolva!

Vasárnapig kell dönteni

Az euróövezeti pénzügyminiszterek keddi találkozója arra legalább jó volt, hogy végre végső határidőt szabjanak a görög válság rendezésére, persze kérdés, hogy ezt most betartják-e. A hírek szerint vasárnap összeül az Európai Unió állam- illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács (tehát mind a 28 tagállam vezetője), és az a végső határidő arra, hogy sikerüljön tető alá hozni a megállapodást Görögországgal. - közölte az eurózóna tagállami vezetőinek csúcstalálkozóját követően Donald Tusk, a tanácskozás elnöke.

Jean-Claude Juncker és Donald Tusk megérkezik a kedd esti brüsszeli sajtótájékoztatóra, ahol elhangzott, "Van hivatalos terv a Grexitre" Forrás: Yves Herman/Reuters

Donald Tusk, az Európa Tanács elnöke azt is világossá tette, ha addig nem sikerült megállapodni, akkor a tárgyalások véget érnek, és a lehető legrosszabb forgatókönyv is elképzelhető. Azaz, Görögország csődbe megy, a bankrendszere pedig fizetésképtelenné válik.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke azt közölte: ellenzi Görögország kilépését az eurózónából, de ha a görög kormány nem teszi meg, amit meg kell tennie, akkor nem fogja tudni megakadályozni azt.

Részletesen kidolgozott forgatókönyvünk van a Grexitre

- jelentette ki most először a bizottság elnöke.

Angela Merkel német kancellár jelentette be, hogy nincs megállapodás Görögország adósságválságának megoldását illetően.

Vasárnapra újabb csúcstalálkozót hívtak össze, immár valamennyi EU-tagállam részvételével,

ami mutatja a helyzet sürgető voltát.

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök így hagyta el a keddi csúcstalálkozót Forrás: Laurent Dubrule/EPA

Péntekre részletes tervet kérnek

A görög kormány szerdán újabb ESM hitelkérelmet juttathat el az Eurócsoportnak, amiről érdemben tudnak tárgyalni a pénzügyminiszterek, de most telefonkonferencia keretében. Aztán csütörtökre jöhet egy részletesebb terv, de a lényeg, hogy

péntek reggel 8:30-ig mindenképpen vár az Unió egy részletes és átfogó görög reformtervet, amiről már döntés születhet a hétvégén.

Bizonyos nyilatkozatok szerint adósságleírás nem, maximum adósságátütemezést lehet elérni, illetve alacsonyabb hitelkamatokat.

Az EKB jelezte, hogy vasárnapig fenntartja a görög bankrendszer számára biztosított sürgősségi likviditási keretet (ELA), bár jelezte, hogy azt nem használhatják fel újabb görög állampapírok lejegyzésére.