Javul a hajlandóság, a kkv-k fele beruházna

Vágólapra másolva!
Az év elején elért mélypontot követően megugrott a hazai vállalkozások beruházási hajlandósága, jelenleg a cégek fele tervez valamilyen fejlesztést – derül ki a K&H kkv bizalmi index legutóbbi adataiból.
Vágólapra másolva!

Az eredmények azt mutatják, hogy az év elején elért mélypontot követően visszakorrigált a vállalkozások beruházási szándéka. „Jelenleg a kkv-k 51 százaléka gondolja úgy, hogy a következő egy év során valamilyen beruházásba kezd. A javulás mindenképpen figyelemre méltó, és a pozitív várakozásokhoz feltehetően az is hozzájárult, hogy

a cégek várják már az új uniós pályázatokat, amelyek segíthetik beruházásaik megvalósítását.

Azt is látni kell azonban, hogy ennek ellenére ez az arány az egyik legalacsonyabb az index eddigi történetében, és az egy évvel ezelőtti értéktől is elmarad” – mondta el Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője. Hozzátette: a gépek, berendezésekre vonatkozó beruházási szándék terén jelentős növekedés tapasztalható, erre készülnek a legnagyobb arányban a cégek (26 százalék).

Az eddigi állandó első helyezett, az informatikai fejlesztések a második helyre csúsztak (21 százalék).

Ezt követi a gépjárműpark korszerűsítése (12 százalék), míg ingatlan beruházásra minden tízedik cég készül.

Nagyobb cég, több beruházás

A cég mérete nagyban befolyásolja a beruházási szándékot, ugyanis minél nagyobb a cég, annál nagyobb arányban tervez valamilyen fejlesztést. Míg a mikrovállalkozások kevesebb, mint fele (46 százalék) és a kisvállalkozások 56 százaléka készül beruházni, addig a középvállalkozásoknál nagymértékben, 45 százalékról 64 százalékra ugrott a fejlesztésben gondolkodó cégek aránya.

Tevékenység is meghatározó

A cégméret mellett a tevékenységi kör is nagymértékben meghatározza a beruházási kedvet. „A különböző szektorokat tekintve

egyedül a kereskedelmi cégeknél figyelhető meg visszaesés, 44 százalék helyett jelenleg 34 százalékuk gondolkodik beruházásban, elsősorban IT fejlesztésekben.

Ezzel szemben a többi ágazatban nagyobb mértékű növekedés történt: az ipari és a szolgáltató cégek azonos arányban (57 százalék), míg a mezőgazdasági cégek 53 százaléka készül fejleszteni. Mindhárom szektor főként gépekbe, berendezésekbe ruházna be” – mondta el a szakember.