Így lehet ezentúl élelmiszert szállítani

fűszerpaprika teszt nébih
Vágólapra másolva!
Szigorodnak az élelmiszerek szállítására vonatkozó szabályok. A szállítmányokra EKÁER-számot kell kérni, és kockázati biztosítékot is fizetni kell majd.
Vágólapra másolva!

Hűtés nélkül szállított nyers hús, magyar árunak feltüntetett lengyel paradicsom, hűtés nélküli kamionban szállított feltört tojás - néhány példa arra, hogy mi minden akadt már fenn a NAV és a Nébih ellenőrzésein.

Szigorodik a szabályozás

Januártól szigorodnak az élelmiszerekre vonatkozó szabályok az EKÁER-ben (Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer). A 200 kilogrammot vagy 250 ezer forintot meghaladó kockázatos élelmiszerszállítmányokra idén már EKÁER számot kell kérni.

Ezek a kockázatos élelmiszerek

Kockázatos élelmiszernek minősülnek többek között a friss, hűtött vagy fagyasztott húsfélék, húskészítmények és halak; a tej, a tejtermékek, a tojás, a méz, a zöldségfélék, a gyümölcsök, a kávé, a bors, a paprika, a rizs, a hajdina, a liszt, a cukor, az olaj és a margarin.

A paprika is kockázatos élelmiszernek számít Forrás: Táfelspicc

Jön a kockázati biztosíték

Az élelmiszerek tekintetében a NÉBIH-nek be kell jelenteni az első magyarországi tárolási helyet és az azt üzemeltető élelmiszer-vállalkozót. A kockázatos élelmiszerek és termékek után február 1-jétől ún. kockázati biztosítékot is fizetni kell majd. Az EKÁER rendszer az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság hatáskörébe tartozó termékek esetén kizárólag a FELIR (élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszer) azonosítóval rendelkező ügyfelek szállítmányához ad számot.