Közbeszerzési kartell miatt bírságolt a GVH

Vágólapra másolva!
Három céget, összesen 44 millió forintra.
Vágólapra másolva!

Összesen 44 millió forintos bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) három cégre közbeszerzési kartellezés miatt, derül ki a GVH közleményéből. A megbírságolt cégek: az Otys Úttechnika Kft, az Út-Garantor Kft. és a Kristály-Vár Építési, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

Útépítés és útrekonstrukció

Nagylóc Község Önkormányzata 2012. június 25-én „Vízkárokhoz kapcsolódó településfejlesztés Nagylócon", Szécsényfelfalu Község Önkormányzata pedig 2012. április 23-án „Településrekonstrukció az árvíz sújtotta településeken" elnevezéssel közbeszerzési eljárást írt ki. A pályázatok alapvetően útépítési és útrekonstrukciós munkálatok megvalósítására vonatkoztak.

Összesen 44 millió a bírság

A GVH megállapította, hogy a nagylóci projekt esetében

  • Az Út-Garantor és a Kristály-Vár ajánlatát az Otys készítette.
  • Az Út-Garantor és a Kristály-Vár az Otys által elkészített ajánlatot nyújtotta be.
  • Az Út-Garantor és a Kristály-Vár az Otys-szal akarategyezségben tartózkodtak valódi versenyzői ajánlat megtételétől.

A szécsényfelfalui projekt kapcsán a GVH megállapította, hogy az Otys és az Út-Garantor az ajánlataik beadása előtt kapcsolatba léptek egymással olyan iratok kapcsán, amik a fővállalkozói ajánlat elkészítéséhez voltak szükségesek. Az Otys az Út-Garantor tendernyertességének elősegítése érdekében fedőajánlatot nyújtott be, így összehangoltan befolyásolták a közbeszerzési eljárás végeredményét.

Az Út-Garantor és az Otys egyenként 18 millió 650 ezer forintos, a Kristály-Vár 6 millió 260 ezer forintos bírságot kaptak.