Vége a vasárnapi csempenézegetésnek

Baumax
Budapest, 2011. július 29. Bevásárlóközpont a főváros XVII. kerületében, előtérben a Baumax áruháza. MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Vágólapra másolva!
A barkácsáruházakat eddig az építőipar pangása és a lakásfelújítások egyre csökkenő száma húzta le, így számukra is nagy csapás lesz a vasárnapi kötelező szünnap.
Vágólapra másolva!

A vasárnapi zárva tartás a barkácsáruházakat is érzékenyen érintheti, hiszen az építkezőknek, felújítóknak leginkább a hétvégén van idejük elmenni csempét nézni vagy festéket választani a szoba falára.

A barkácspiac 2007 óta válságban van – mondta Vámos György az Origónak. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint a Bricostore 2012-es kivonulása már intő jel volt. A barkácspiac a lakáspiaccal kéz a kézben jár – tette hozzá a szakember. Magyarországon nem költenek annyit felújításra, mint korábban, hiszen a lakáspiac még csak éledezik. Leült a lakásépítés és a lakásfelújítás is.

Eladták a Praktikert

A Praktiker Németországban bő egy évvel ezelőtt bezárta az összes áruházát, 19 magyarországi üzletét pedig eladta egy svájci befektetőnek, a Papag AG-nek, így az 1100 magyar Praktiker-alkalmazott állása megmaradt.

Van érdeklődő?

A francia Adeo Group már megvette a romániai Baumaxot, és érdeklődik a magyar hálózat iránt is, írta a Népszabadság. A csoport többségi tulajdonosa a magyar Auchan-hálózatot birtokló Mulliez család.

Készletkisöprés a Baumaxokban Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

Megnéztük a Baumax XVII. kerületi, Pesti úti áruházát: itt már decemberben 50 százalékos leárazásokkal kínálták a kandallókat, és 20–30 százalékos engedményt adtak egyéb termékekre. Volt egy nap januárban, amikor minden terméket 25 százalékkal olcsóbban adtak. A legfrissebb katalógusban pedig már 70 százalékkal mérsékelték a kandallók és az elektromos fűtőkészülékek árát.

A dolgozók azt mondták az Origónak: hetek óta arra számítanak, hogy bejelentik valamelyik áruház bezárását. Szerintük a láncban nem minden bolt megy jól. A dolgozókat nem tájékoztatják, de úgy tudják, hogy a napokban a felső vezetőket egyeztetésre hívták. Az alkalmazottak feszültek, mert nem tudják, hogy mi vár rájuk.

Válasz nélkül

Az Origo megkereste a Baumaxot, de a cég nem kívánt nyilatkozni a magyarországi hálózat sorsáról. Azt kérdeztük, szerepel-e a terveik között, hogy bezárnak egyes kirendeltségeket? Kivonulnak-e Magyarországról, vagy csak néhány egységet zárnak be? Érdeklődtünk arról is, hogy hány dolgozójuk állása kerülhet veszélybe. A Baumax sajtóosztálya válaszlevelében ezt írta: "Piaci értesüléseket nem áll módunkban kommentálni."

Lejtmenetben a barkácspiac Forrás: Magyar Távirati Iroda Zrt./Balaton József

Remegő térdekkel

Az áruház dolgozói abban bíznak, hogy a munkahelyek egy esetleges eladás után sem szűnnek meg, mert egy másik cég alkalmazná őket.

A kormánynak jobban kellene figyelnie a multikra – véli Vámos György. A főtitkár szerint az áruházláncok nem mindig úgy vonulnak ki, hogy „remegő térddel odamennek Varga Mihály elé, és megkérdezik, mit kell még fizetni?”. Előfordulhat, hogy mindent hátrahagynak, és egyszerűen elmennek.

Több országból már kivonultak

A Baumax 1991 óta van jelen Magyarországon, 2013-ban 22,8 milliárdos forgalmat ért el. A cég évek óta veszteséges, 2011-től évente hárommilliárd forint adózás utáni veszteséget könyvel el. 2009-ben kezdődött a lejtmenet, akkor 24 milliárdos forgalom mellett, egymilliárdos veszteséggel zártak.

A barkácsáruházak megérzik a pangó lakáspiacot Forrás: MTI/Komka Péter

A Baumax jelenleg hat európai országban van jelen. Ausztria mellett Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon, Szlovéniában és Horvátországban is vannak üzleteik. Magyarországon 14 üzletük van. Budapesten négy, Budaörsön, Székesfehérváron, Debrecenben, Győrben, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett, Sopronban, Szegeden pedig egy-egy.

Tavaly bezárták a budapesti, XVIII. kerületi áruházat. 2014 októberében a cég azt közölte, visszavonulása Romániából, Bulgáriából és Törökországból nincs hatással Magyarországra.