Megtorpant az építőipar növekedése

Vágólapra másolva!
A várakozásoknál rosszabbul teljesített az építőipar, szakértők szerint a növekedés további lassulása várható.
Vágólapra másolva!

A KSH adatai szerint októberről novemberre 1,1 százalékkal visszaesett az építőiőpar termelése, bár a 2014-es évben összességében 16,7 bővült az ágazat. Ez azonban főleg a korábbi hónapok eredményeinek tudható be, novemberre nagyot zuhant az építőipar, A 2014 novemberében kötött új szerződések volumene 42,7 százalékkal kisebb volt a 2013. azonos időszakinál, emellett tavaly novemberhez képest 6,2 százalékkal kevesebb szerződést köthettek a építőipari cégek.

Nem jó üzlet a házépítés

Az MTI-nek nyilatkozó szakértők elmondták, hogy tavaly év végén az, uniós és állami pénzből induló nagy infrastrukturális beruházások húzták az építőipart. Tolnay Tibor, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke szerint azonban az épületek építésének ágazata ezzel szemben visszaesett, és ezen a területen idén sem várható növekedés.

Szerinte a cégek az egyéb beruházások piacán könyvelhetnek el növekedést, de csak a következő uniós elszámolási időszakban, mivel ekkor nyílik lehetőség korábbi uniós támogatások felhasználására.