Matolcsyék megvédik a rózsadombi konferencia-központot

Matolcsy György
Miskolc, 2013. május 16. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a jegybank mobil oktatóközpontja előtt az MNB országos szakmai konzultációjának első állomásán, a Miskolci Egyetemen 2013. május 16-án. MTI Fotó: Vajda János
Vágólapra másolva!
A sajtóban téves számítások jelentek meg arról, mennyiért vett a Matolcsy György vezette jegybank telket a Rózsadombon. A területen konferencia-központot fognak építeni.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedvező feltételek mellett vette meg az MTA korábbi Természettudományi Kutatóközpontjának területét és az Eiffel Palace irodaházat. Az ezt kétségbe vonó sajtóinformációk téves értesüléseken és számításokon alapulnak, írja közleményében a jegybank.

Konferencia-központ a Rózsadombon

Számítási hibákat tartalmaznak, így tévesek azok a kalkulációk, melyek a Budapest II. kerületében szokásos beépíthetőséggel és profitorientált lakóingatlan-beruházással számolnak a Magyar Nemzeti Bank oktatási és konferencia központjának kapcsán, áll a közleményben. A telek beépíthetősége – a sajtóban megjelent téves állításokkal szemben – nem 15 százalékos, hanem a jelenlegi beépítettségre tekintettel 70 százalékos, vagyis az MNB gyakorlatilag az utolsó nagy, szabad területet vásárolta meg a Rózsadombon, állítják.

A jegybank nem profitszerzés céljából vásárolta meg az ingatlant, teszik hozzá, hanem oktatási, kutatási és konferencia-központot akarnak oda építeni.

A jegybank konferencia-központot épít a Rózsadombon Forrás: MTI/Vajda János

Kihasználják az Eiffel Palace-t

A jegybank szerint téves információk jelentek meg az Eiffel Palace irodaházzal kapcsolatban is. Az MNB szervezeti egységeinek és az általa alapított szervezetek hosszú távú és korszerű elhelyezése érdekében vásárolta meg a vétel idején 68 százalékos kihasználtsággal működő, több évre szóló bérleti szerződésekkel rendelkező Eiffel Palace-t. Az ingatlan ma már közel teljes, 93 százalékos kihasználtsággal üzemel, és az irodaházban működik az MNB Szanálási Igazgatósága, valamint a jegybank két leányvállalata, a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. és a Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő Zrt. is, olvasható a közleményben.

Nemzeti vagyon

Az MNB úgy látja, az ingatlanok megvásárlása hosszú távon elősegíti az MNB eredményes gazdálkodását, hozzájárul ahhoz, hogy a jegybank a következő években se terhelje vesztesége megtérítési kötelezettségével a költségvetést. Az MNB ingatlanjai a nemzeti vagyont gyarapítják, véli az MNB.