Picit puhultak a görögök

EGYÉB TÁRGY életkép FOTÓ FOTÓTÉMA TÁRGY választási plakát Athén, 2015. január 23.
Alekszisz Ciprasz, a görög Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza) vezetőjének választási plakátja Athénban  2015. január 23-án. Görögországban január 25-én tartanak parlame
Athén, 2015. január 23. Alekszisz Ciprasz, a görög Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza) vezetőjének választási plakátja Athénban 2015. január 23-án. Görögországban január 25-én tartanak parlamenti választást. (MTI/EPA/Michael Kappeler)
Vágólapra másolva!
A kormány nem hajlandó „összeütközésbe kerülni” a lakossággal külföldi parancsra – közölte vasárnap az új görög kabinet.
Vágólapra másolva!

A görög kormány megállapodott európai partnereivel abban, hogy odahaza „nemzeti reformtervre” van szükség a gazdaság sok évtizedes problémáinak leküzdése végett, ám ez nem jelenti azt, hogy a kormány hajlandó „összeütközésbe kerülni” a lakossággal külföldi parancsra – közölte vasárnapi tévényilatkozatában a görög kormány szóvivője. „Készen állunk megvitatni egyes kiváltságokat (a munka- és a nyugdíjügyekben), de nem kerülünk szembe a társadalommal” – mondta Gabriel Szakellaridisz.

Teljes változást ígért a Sziriza Forrás: MTI/EPA-DPA/Michael Kappeler

A 2010 óta két nemzetközi mentőprogrammal megsegített Görögország kormánya két hete adósságcserét kért a külföldi intézményi hitelezőktől, ami az adósságot nem csökkentené, de az adósságszolgálat költségét mérsékelné, ugyanakkor megkezdte a nemzetközi programok feltételéül szabott költségvetési takarékosság enyhítését.

Az EU/IMF-mentőprogram futamideje február végén lejár, és utána a görög kormány nem akarja az Európai Bizottság és az IMF állandó felügyeletének, ellenőrzésének folytatását sem. Az euróövezeti partnerekkel egyelőre nem sikerült megállapodni a rendezésben, de a tárgyalások hétfőn folytatódnak.