Az amatőr devizakalkulátoroktól óvnak Matolcsyék

Matolcsy György kamatcsökkentés
Budapest, 2013. november 20. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke beszél az MNB növekedési hitelprogramjáról tartott konferencián a budapesti Marriott Hotelben 2013. november 20-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Rengeteg információ kell ahhoz, hogy ki lehessen számítani, egy adott devizahiteles mennyi pénzre számíthat a bankjától az elszámolás után. A netes kalkulátorok ezekkel nem rendelkeznek, ezért hamis eredményeket adhatnak.
Vágólapra másolva!

Félrevezető eredményt adhatnak a csupán néhány alapvető hiteladatot figyelembe vevő internetes kalkulátorprogramok a banki elszámolások majdani mértékét illetően, figyelmeztet közleményében a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A valós kalkulációt a hitelintézetek tudják elvégezni, az elszámolás helyességét az MNB szigorúan ellenőrzi majd, állítják.

Netes kalkulátorok

Az elmúlt időszakban több internetes portál is olyan kalkulátort jelentetett meg, amely a hitelintézetek által a fogyasztói hiteleknél és pénzügyi lízingszerződéseknél korábban tisztességtelenül elvont árfolyamrés és költségek visszafizetésének, elszámolásának pontos összegét kívánja kiszámítani az ügyfelek számára, emlékeztet a jegybank közleménye.

Pontatlanok

E kalkulátorprogramok azonban jellemzően csak néhány, a számításhoz szükséges alapvető adat segítségével végzik el a számításokat, amelyek így akár súlyosan félrevezető, megtévesztő eredményt adhatnak, véli az MNB.

Óvakodni kell a netes kalkulátoroktól Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Sok információ kell

A valóságban egyetlen fogyasztási hitel esetében is több száz, akár ezer információ – például a teljes futamidő alatt az egyes törlesztési hónapokban felszámított kamat, deviza hiteleknél a hitelnyújtáskor a folyósítási, a továbbiakban pedig a havi törlesztési árfolyamok – szükséges a pontos elszámolási kalkulációhoz. Ez az adatbázis alapvetően a hitel- és pénzügyi lízingszerződéseket kötő hitelintézeteknél áll rendelkezésre, írja az MNB.