A görög kormány belebukhat az euró megtartásába

VARUFAKISZ, Jánisz Brüsszel, 2015. február 20.
Luis de Guindos spanyol gazdasági miniszter (b) és Jánisz Varufakisz görög pénzügyminiszter az euróövezet pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport brüsszeli tanácskozásán, amelyet a görög adósság ügyében tart
Brüsszel, 2015. február 20. Luis de Guindos spanyol gazdasági miniszter (b) és Jánisz Varufakisz görög pénzügyminiszter az euróövezet pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport brüsszeli tanácskozásán, amelyet a görög adósság ügyében tartanak 2015. február 20-án. (MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert)
Vágólapra másolva!
A görög kormány még nem küldte el azt a reformtervet, ami alapján újabb hitelt kaphatnak az eurócsoporttól. A reformok várhatóan számos visszalépést tartalmaznak majd a Sziriza eredeti megszorítás-ellenes politikájához képest, ez a jövőben könnyen szakadást okozhat a kormányban.
Vágólapra másolva!

Alexisz Ciprasz nehezen tudja majd egyben tartani a görög kormánytöbbséget, ha a készülő megegyezés pontjai életbe lépnek majd, véli Mujtaba Rahman, az Eurasia Group elemzőcsoport igazgatója. A Sziriza balszéle ugyanis ellenezni fog bármiféle megszorítást, nem beszélve a koalíciós partnerről, a Független Görögök pártjáról. A szükséges jogszabályokat a Sziriza a görög parlament megszorításokat támogató pártjaival együtt valószínűleg meg tudja majd szavazni, de a kormány szavahihetősége meg fog kérdőjeleződni, könnyen kormányátalakításra vagy akár új választások kiírására kerülhet a sor, véli a szakértő.

Kompromisszumot kötöttek

A legutóbbi választásokat a Sziriza azzal a programmal nyerte meg, hogy véget vetnek a megszorításoknak, amiket az eurócsoport az eddigi hitelcsomagokért cserébe elvárt. A görög kormány február 20-án, pénteken kompromisszumot kötött az eurócsoporttal: hétfőn letesznek az asztalra egy reformtervet, és ha azt az IMF, az eurójegybank, az Európai Bizottság és az eurózóna pénzügyminiszterei is elfogadják, akkor meghosszabbítják a február végén kifutó mentőcsomagot.

A görög kormány kompromisszumot köt Európával, de ez nem fog mindenkinek tetszeni Forrás: MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert

Az eurócsoport győzelme

A megegyezés a görög kormány vereségét, és az eurócsoport győzelmét jelenti a Bloomberg.com által megkérdezett gazdasági szakértők szerint. De azzal, hogy a Sziriza maga vázolhat fel egy reformtervet Alexisz Ciprasz és pártja valamennyit megmenthet a hitelességéből otthon, véli Jörg Kramer, a Commerzbank vezető közgazdásza. Ráadásul várhatóan az eurócsoport az idei hiánycélból is engedni fog, így a görög kormánynak lesz valamennyi mozgástere hangulatjavító intézkedésekre.

Még nem érkezett meg

A reformterv a theguardian.com értesülései szerint még nem érkezett meg Brüsszelbe, a görög kormány még tárgyal róla. A lap úgy tudja, fontolgatják számos állami tulajdon privatizálását, ezt a Sziriza baloldala például élesen elutasítja. A tervek szerint a lista nem lesz hosszabb három oldalnál, inkább irányvonalakat tartalmaz majd, amiket az érintettek véleménye alapján konkretizál majd a görög kormány.