Nincs jó hírünk a rokkantak számára

rokkant igazolvány; rokkant kártya; parkoló autó; parkolás; mozgáskorlátozott parkolási igazolvány
Vágólapra másolva!
Nyugdíjasnak számít a rokkantsági ellátásban részesülő, ezért ha a munkaviszonyát megszüntetik, nem kaphat végkielégítést – írja az Adózóna.
Vágólapra másolva!

A nyugdíjas munkavállalók egyik csoportja esetén a jogosultsági feltételek bekövetkezése alapozza meg a nyugdíjasnak minősülést, a másik esetben pedig valamilyen nyugellátás, így például a rokkantsági ellátás tényleges igénybevétele – közölte Hajdu-Dudás Mária munkajogász.

Nem kell végkielégítést fizetni, ha felmondanak egy rokkant munkavállalónak Forrás: Origo

A munka törvénykönyve szerint nyugdíjas munkavállaló, aki

- az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte, és az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel rendelkezik (öregségi nyugdíjra való jogosultság)
- az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt öregségi nyugdíjban részesül,

- a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított ellátásokról szóló kormányrendelet alapján folyósított öregségi, rokkantsági nyugdíjsegélyben (nyugdíjban) részesül,
- egyházi jogi személytől egyházi, felekezeti nyugdíjban részesül,

- öregségi, munkaképtelenségi járadékban részesül,

- növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi járadékban részesül, vagy

- rokkantsági ellátásban részesül.

Nem kell végkielégítést fizetni

Azaz a törvény szerint az a munkavállaló, aki rokkantsági ellátásban részesül, nyugdíjasnak minősül, így esetében alkalmazni kell a munka törvénykönyve nyugdíjasokra vonatkozó rendelkezéseit.

Kedvezőtlen szabály a rokkantsági ellátásban részesülők számára az is, hogy a munkáltató nem köteles indokolni a határozatlan tartamú munkaviszony felmondással történő megszüntetését, ha a munkavállaló nyugdíjasnak minősül – írja az Adózóna.

Egy másik jogszabály kimondja azt is, hogy nem jár végkielégítés a munkavállalónak, ha a felmondás közlésének vagy a munkáltató jogutód nélküli megszűnésének időpontjában nyugdíjasnak minősül.