Japán cégek bővítik magyar gyártókapacitásukat

Goodfriend, M. André; Magyar Levente Budapest, 2015. január 21.
Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára sajtótájékoztatót tart a Külügyminisztérium épülete előtt 2015. január 21-én. Az államtit
Budapest, 2015. január 21. Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára sajtótájékoztatót tart a Külügyminisztérium épülete előtt 2015. január 21-én. Az államtitkár bejelentette, hogy az Egyesült Államok nem vonja vissza André Goodfriend, az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége követtanácsosának diplomáciai mentességét. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Több japán érdekeltségű vállalat is bővíteni illetve fejleszteni tervezi magyar gyártókapacitásait, amely több száz új munkahelyet teremt.
Vágólapra másolva!

Egy japán autóipari vállalat 50 millió eurós (15,25 milliárd forintos) beruházást és 200 munkahely létrehozását tervezi a közeljövőben Magyarországon - mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár, aki munkalátogatáson vett részt Tokióban.

Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az államtitkár elmondta, hogy az autóipari cégen kívül a Nissin Foods nevű, Kecskeméten működő japán élelmiszeripari vállalat tervezi kapacitásának megkétszerezését és 200 új munkahely teremtését. Magyar hozzátette: az esztergomi Diamond Electric szintén millió eurós fejlesztésbe kezd a következő években.

Az államtitkár szerint a magyar-japán kapcsolat a keleti nyitás sikertörténete. Az elmúlt két évben egymilliárd euró értékben fektettek be és közel 4000 munkahelyet hoztak létre Magyarországon japán vállalatok, és tavaly 70 százalékkal nőtt az oda irányuló magyar mezőgazdasági export - mondta.

Az államtitkár látogatásának apropója a Foodex nevű mezőgazdasági termékkiállítás volt, ahol a Magyar Turizmus Zrt., a tokiói magyar nagykövetség, valamint a Magyar Nemzeti Kereskedőház is képviseltette magát. Európán kívül Japán a legnagyobb felvásárló piaca a magyar élelmiszeripari termékeknek.