Részlegesen felfüggesztették a Quaestor engedélyét

Budapest, 2015. március 10.
Ügyfelek várakoznak a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. ügyfélszolgálati irodája előtt az V. kerületi Báthori utcában 2015. március 10-én. Részlegesen felfüggesztette a Quaestor tevékenységi engedélyét a Magy
Budapest, 2015. március 10. Ügyfelek várakoznak a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. ügyfélszolgálati irodája előtt az V. kerületi Báthori utcában 2015. március 10-én. Részlegesen felfüggesztette a Quaestor tevékenységi engedélyét a Magyar Nemzeti Bank (MNB), miután célvizsgálata során a társaságnál szabálytalanságokat észlelt. Az előző napon a Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsődöt jelentett. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Részlegesen felfüggesztette a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. tevékenységi engedélyét a Magyar Nemzeti Bank. Ezután a Budapesti Értéktőzsdén is felfüggesztették a Quaestor kereskedési jogát. A jegybank felügyeleti biztost rendelt ki a céghez.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint a jegybank a cégnél hétfőn indított vizsgálata során a társaságnál szabálytalanságokat észlelt, ezért döntött így. A befektetési vállalkozás új ügyfélmegbízásokat nem fogadhat el, de a felügyeleti biztos az ügyfelek érdekében zárhatja a nyitott pozíciókat.

Felügyeleti biztost rendeltek ki

A felügyeleti biztos kirendeléséről a jegybank Pénzügyi Stabilitási Tanácsa hozott döntést. Az intézkedések hatálya alatt – a szabálytalanságok tisztázása érdekében – az ügyfelek értékpapírjai és pénzeszközei feletti rendelkezési jogosultság szünetel.

Ügyfelek a Quaestor Zrt. irodája előtt a Báthory utcában Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az intézkedések a felügyeleti biztos kirendelésének megszüntetéséig, de legfeljebb a jegybanki vizsgálat lezárásáig érvényesek. Az MNB tájékoztatta az illetékes nyomozó szervet – közölte a jegybank.

A Quaestor sem a részvény, sem a származékos szekcióban, sem a külföldi részvények kereskedésére létrehozott BÉTa piacon nem kereskedhet mától - derül ki a Budapesti Értéktőzsde közleményéből.

Öncsőd a Buda-Cash-ügy nyomán

Hétfőn a Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsődöt jelentett. "A Buda-Cash-botrány olyan pánikot okozott az értékpapírpiacon, amely lehetetlenné tette a piac normális működését. (...) A kialakult pánik során ügyfeleink olyan mennyiségű kötvényt kívántak értékesíteni, amely meghaladja a Quaestor Csoport likvid pénzügyi eszközeit" – indokolt a cég.