Kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen

2014-től érvényes agrártámogatások, földtörvény, harc a földekért, traktor
Mindenki traktort vagy kombájnt akar
Vágólapra másolva!
Kötelezettségszegési eljárást indított csütörtökön Magyarország ellen az Európai Bizottság a földtörvény tulajdonszerzési korlátozásai miatt.
Vágólapra másolva!

Brüsszel a magyar mellett a bolgár, a litván és a szlovák földtörvényt is kifogásolja. A testület tudatta, hogy úgynevezett hivatalos felszólító levelet küldött, megindítva ezzel a hivatalos eljárást, a tagállamoknak pedig két hónapjuk van, hogy válaszoljanak, megküldjék észrevételeiket.

Kötelezettségszegési eljárás indult a földtörvény miatt Forrás: AFP/Julian Stratenschulte

A 2013-ban elfogadott törvény megszüntetett bizonyos haszonélvezeti szerződéseket. Mint arról az Origo beszámolt korábban, az Európai Bizottság szerint a jogszabály úgy korlátozza a határokon átnyúló tevékenységet folytató befektetők jogait, hogy az sértheti a tőke szabad áramlására és a letelepedés szabadságára vonatkozó uniós jogot.

Az energiahatékonysággal is gond van

Az Európai Bizottság szintén csütörtökön az Európai Bírósághoz fordult, mert megítélése szerint Magyarország továbbra sem ültette át a belső jogba az energiahatékonyságról szóló uniós irányelvet. Ezzel újabb szakaszba lép az emiatt Magyarország ellen korábban indult kötelezettségszegési eljárás.