A PSZÁF miatt bukta a pénzét Almásfüzitő

Buda-Cash Brókerház
A lavina elindítója
Vágólapra másolva!
Almásfüzitő névértéken 750 millió forintot tartott a Buda-Cash Brókerháznál. A település a PSZÁF javaslatára vitte oda a pénzét. Most kénytelenek elhalasztani a fejlesztéseket. 
Vágólapra másolva!

A PSZÁF javaslatára vitte a Buda-Cash Brókerházhoz Almásfüzitő a portfólióját négy éve. A településnek több mint 750 milliója ragadt benn a bortány miatt. Ez az összeg 12 év megtakarításának az eredménye - mondta el Karánsebesy Lukács, a település polgármestere a Kemmának. "Az összeg csaknem 88 százalékát állampapírban tartottuk."

A fejlesztéseket el kell felejteni

Eddig a megtakarításokból fedezték a fejlesztéseket és a pályázatokon az önrészt Almásfüzitőn. "A fejlesztéseket el kell felejteni" - mondta a polgármester. "Arra kell összpontosítanunk, hogy a települési önkormányzat el tudja látni kötelező feladatait, a község üzemeltetését."

Almásfüzítő megtakarításai is benn ragadtak Forrás: MTI/Sallmayer Gábor

Válságköltségvetést csinálnak

Az önkormányzatnál válságköltségvetést fognak készíteni. A képviselő-testület április közepén ülésezik, akkor döntenek a módosításokról. Addig is szigorított költséggazdálkodást folytatnak Almásfüzitőn.

Levelet írtak

Karánsebesy levélben kért segítséget a jegybankelnöktől, hogy legalább a lejárt állampapír összegéhez soron kívül hozzájussanak. Ez 177 millió forintot jelent, amit már beterveztek az idei költségvetésbe. Emellett kérték már a nemzetgazdasági miniszter és a Belügyminisztérium segítségét is.

Máshogy emlékszik a PSZÁF

A felügyelet sem írásban, sem más módon nem adott tanácsot, nem formált véleményt abban a kérdésben, hogy az önkormányzat hol helyezze el befektetését - válaszolta megkeresésünkre a PSZÁF. A felügyelet mindössze jóvá hagyta, hogy a 2011-ben megszűnő Cashline Értékpapír Zrt. ügyfélállománya egy állomány-átruházási szerződéssel a Buda-Cash Brókerházhoz kerüljön. Az engedély megadása nem minősül befektetési tanácsadásnak - áll a felügyelet válaszában.

Az átruházásról a cégek tájékoztatták az ügyfeleket. Minden ügyfélnek volt 30 napja arra, hogy meggondolja, elfogadja-e az átvevő befektetési vállalkozás üzletszabályzatát, vagy máshova viszi a pénzét