A tárca szerint nem hibáztak, amikor elbrókereztek 410 milliót

hungária centrum hungária értékpapír
Vágólapra másolva!
A Földművelésügyi Minisztérium nem hibázott - közölte a tárca, elhárítva a felelősséget azért, hogy a tárca egyik háttérintézménye 410 millió forintot bukott a brókerbotrányban. Mindenesetre soron kívüli vizsgálatot rendeltek el a felelősök felkutatására.
Vágólapra másolva!

Soron kívüli vizsgálatot rendelt el a Földművelésügyi Minisztérium (FM) a felelősök felkutatására és a felelősség mértékének megállapítására egyik háttérintézményénél, amelyik szerintük a tárca tudta nélkül tartott 410 millió forintot a végük bedőlt Hungária Értékpapír Zrt.-nél.

A Hungária Értékpapír Zrt.-nél 410 millió forint állami pénz ragadt benn Fotó: Polyák Attila - Origo

Ez, a 410 milliós összeg az egyetlen veszteség Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki összegzése szerint, amely az államot érte a brókerbotránnyal összefüggésben. A politikus úgy fogalmazott, "az FM a Hungária Értékpapír Zrt.-nél 410 millió forintot helyezett el, ez odaveszett".

Lázár János szerint ez volt az egyetlen állami verszteség a brókerbotrányban Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Az FM közölte: a tárcánál általános tiltás volt arra, hogy bármely, a minisztériumhoz tartozó cég és háttérintézmény a Magyar Államkincstáron kívül más értékpapírkezelőnél tartsa a pénzét, és a minisztérium csak "a miniszterelnöki feladatszabást követően értesült arról, hogy a TIG Nonprofit Kft. a tiltás ellenére nem szüntette meg azt az értékpapírszámláját a Hungária Értékpapír Zrt-nél."

A TIG Nonprofit Kft. honlapja - odaveszett a pénzük Forrás: Origo

A számlát ráadásul a tárca szerint a jóváhagyásuk és tudtuk nélkül tartotta ott a TIG. A minisztérium soron kívül vizsgálatot rendelt el a felelősök és a felelősség mértékének megállapítása érdekében. A veszteség pótlása miattpedig megkezdte az egyeztetést a Nemzetgazdasági Minisztériummal - írták.