Távozhatnak a multik a gázpiacról

- Fotó kulcsszó fotótéma épület belső Fotó kulcsszó fotótéma épület belső Budapest,  2007. március 7.
A Fővárosi Gázművek nyomásszabályozó állomása Budafokon.
MTI Fotó: Féner Tamás
Budapest, 2007. március 7. A Fővárosi Gázművek nyomásszabályozó állomása Budafokon. MTI Fotó: Féner Tamás Főgáz
Vágólapra másolva!
Hamarosan megszerezheti magának a Fővárosi Gázművek Zrt. a hazai lakossági földgázfogyasztók millióit. A Magyarországon működő nemzetközi energetikai cégek ugyanis távozhatnak a hazai kisfogyasztói gázpiacról, és helyükbe az állami gázvállalat léphet. A fogyasztókkal együtt azonban a Főgázhoz kerülne a lakossági földgázszektorban keletkező évi több tízmilliárd forint veszteség is. A kormány viszont később nyereségessé teheti az államosított üzletágat.
Vágólapra másolva!

A francia GDF Suez után hamarosan a német E.On és a Tiszántúli Gázszolgáltatót birtokló olasz Eni konszern is visszaadhatja a magyar háztartások földgázzal való kiszolgálásához szükséges egyetemes szolgáltatási engedélyét. Ha ez megtörténik, a szolgáltató nélkül maradt ügyfelek valószínűleg a már a nemzeti közműszolgáltatóhoz tartozó Főgázt lesznek kénytelenek választani – írja a mno.hu.

A Főgáz maradhat az egyeduralkodó Forrás: MTI/Féner Tamás

Emelkedhet a gáz ára?

A Főgáznál jelentkező hiányt később adóforintokból kellene pótolni, ami az Európai Unió szabályai szerint tiltott állami támogatásnak minősülne. Abban az esetben pedig, ha a Főgáz engedélyt kapna a kormánytól a gázárak emelésére a veszteségei lefaragásához, a lakosság a jelenleginél többet fizetne a gázért. Adófizetőként vagy fogyasztóként, de a családoknak előbb-utóbb meg kell fizetniük a földgáz valós árát – állítják a szakértők.

Ki kell szorítani a nemzetközi cégeket

Felsmann Balázs, a Budapesti Corvinus Egyetem Stratégiai és Nemzetközi Menedzsment Kutatóközpontjának vezetője azt mondta, hogy szerinte a kormány célja jelenleg valóban a hazai lakossági gázpiacon tevékenykedő nemzetközi cégek kiszorítása és az ügyfelek átcsoportosítása a nemzeti közműszolgáltatóhoz.