Eltűnhet Szeged büszkesége

Sallay Tiborné; Sallay Tibor házaspár papucs SZEMÉLY TÁRGY Szeged, 2010. augusztus 13.
Sallay Tiborné (j) felvarrja a szalagot a férje (b) által készített 188-as méretű szegedi papucsra a szegedi Széchenyi téren rendezett Hungarikum Fesztiválon. A rekordm
Szeged, 2010. augusztus 13. Sallay Tiborné (j) felvarrja a szalagot a férje (b) által készített 188-as méretű szegedi papucsra a szegedi Széchenyi téren rendezett Hungarikum Fesztiválon. A rekordméretű lábbelit a cipészmester három társával hatvan óra alatt készítette el. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vágólapra másolva!
Névtelenséget kérő marketingszakember lehet a szegedi papucskészítés megmentője. A megmentő megvásárolta a Sallay-család által készített óriáspapucsot, amit az Egyesült Államokba is elvisz.
Vágólapra másolva!

Az anonimitást kérő személy Magyarország több városába, Európa több országába és a 2016-os amerikai hungarikumkiállításra is elviszi az óriáspapucsot, így próbál reklámot csinálni a szegedi papucsnak – írja a Délmagyar.hu.

A titkos megmentő

Az illető azt kéri, ne hozzuk nyilvánosságra a nevét – mondta lapnak Sallay Tibor cipészmester. Hozzátette: sajnos Magyarországon keveseket érdekel a szegedi papucs sorsa, mégis megmenekülhet, mert az Egyesült Államokból és Németországból is ígértek nekik segítséget.

Eltűnhet a szegedi papucs Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A házaspár még 2009-ben vállalta, hogy a Szegedi Papucs Alapítvány keretei között Sallay Szegedi Papucs néven továbbviszik a 2011-ben elhunyt Rátkai Sándor, az „utolsó szegedi papucsos" életművét. Ha azonban így megy tovább, Szeged egyik büszkesége végleg eltűnik.

Nem bírják tovább

Hat év után be kell ismernünk, hogy nem bírjuk tovább – mondta Sallay Tibor. A megállapodás szerint fogadjuk az üzletben a turistákat, de ezt nem lehet bírni a munka mellett. Évente több ezren érkeznek, gyakran csoportosan, ami többórás elfoglaltságot jelent, ehhez képest nagyon ritkán vesznek bármit.

Sallayéknak milliós adótartozásuk van, így nem tudják vállalni tovább a papucskészítést, be kell zárni az üzletet. A cipészmester elmondta: egy pár szegedi papucs jelenleg 17 ezer forintba kerül, és 12 órán át készül.