Az MNB megvédte vezetőit

magyar nemzeti bank mnb
magyar nemzeti bank
Vágólapra másolva!
A jegybank szerint hazugságkampányt indítottak balliberális sajtóorgánumok és ellenzéki pártok a Magyar Nemzeti Bank vezetői ellen.
Vágólapra másolva!

Egyes sajtóorgánumok állításával ellentétben az MNB vezetőinek vagyonnyilatkozatai minden esetben összhangban vannak valós vagyoni és jövedelmi viszonyaikkal, közölte a jegybank. Az MNB alapítványainak jegybanki tisztségviselői tiszteletdíjukat nem veszik fel, hanem közhasznú tevékenységet folytató civil szervezeteknek utalják át jótékony célokra, olvasható a tájékoztatásban.

Befizették az adókat

A tiszteletdíjakból minden esetben maradéktalanul levonták és befizették a közterheket, az adókat és járulékokat, írta az MNB. A jegybank közleménye szerint „a tiszteletdíjakból közhasznú célra fordított jövedelemből elkölthető jövedelem, ezáltal a vagyonnyilatkozatban feltüntetendő vagyongyarapodás nem származott”.

Hazugságkampányt emlegetnek Fotó: Bielik István - Origo

2014-ben az alapítványi tiszteletdíjait Matolcsy György elnök a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány és az Összefogás az Államadósság Ellen Alap részére, Balog Ádám alelnök az Összefogás az Államadósság Ellen Alap, a Szent Erzsébet Szeretetotthon Alapítvány és a Pilishegyi János Alapítvány részére, míg Gerhardt Ferenc alelnök a Piarista Rend Kalazancius Alapítványa és a Sashalmi Református Templom Alapítványa részére utalta át, írta a jegybank.

Hazugsággal vádolták az MNB elnökét

Az MNB közleménye szerint a hvg.hu, a Népszabadság, a Népszava, a Blikk, a magyarnarancs.hu és a 444.hu, valamint a balliberális ellenzéki pártok (Együtt, Magyar Liberális Párt) azt állították, hogy a MNB vezetői „valótlan adatokat tüntettek fel vagyonnyilatkozataikban”, „jövedelmeiket nem vallották be”, az MNB elnöke pedig „csalt és hazudott a vagyonnyilatkozatával”.