Javuló üzleti várakozásokat mértek

Vágólapra másolva!
Áprilisban kis mértékben növekedtek az üzleti és fogyasztói várakozások. Az előző hónaphoz képest a lakosság a pénzügyi helyzetét és megtakarítási képességét jobbnak érezte.
Vágólapra másolva!

Kis mértékben növekedtek az üzleti és fogyasztói várakozások áprilisban az előző hónaphoz viszonyítva – derül ki a GKI felméréséből, amelyet az EU támogatásával végzett.

A legjelentősebben a kereskedelmi bizalmi index értéke emelkedett, de továbbra is viszonylag keskeny sávban maradt, ahogy az az elmúlt másfél évben jellemző volt. A kereskedelem kivételével az üzleti szféra minden ágazatában változatlanok maradtak, vagy csak kis mértékben javultak a várakozások. Stagnál az ipari bizalmi index. A termelési kilátások megítélése javult, a rendelésállományé romlott, de ez utóbbin belül az exportrendeléseké jobb lett. Az építőipari bizalmi index minimálisan emelkedett, a szolgáltatói stagnált.

Az áremelési szándék áprilisban az ipari és a szolgáltató cégeknél gyengült. Az építőiparban a válaszadók döntő többsége továbbra is változatlan árakra számított. Az enyhe árnövelés ellenére csökken az áremelést tervező kereskedelmi cégek aránya. Erősebb lett a fogyasztók inflációs várakozása is. A foglalkoztatási szándék csak a kereskedelemben gyengült, egyébként minden ágazatban kis mértékben erősödött.

Az iparban javult, a kereskedelemben nem változott, az építőiparban, a szolgáltató szektorban és a lakosság körében némileg romlott a magyar gazdaság kilátásainak megítélése.

A GKI fogyasztói bizalmi index a márciusi csökkenés után áprilisban kissé emelkedett. Az előző hónaphoz képest a lakosság a saját pénzügyi helyzetét és megtakarítási képességét jobbnak érezte a következő egy év tekintetében.