Meglepetéspénzt kaptak a pénzszállítók

forint pénz deviza
Vágólapra másolva!
Éppen egy hete tart a JNT pénzszállítóinak a sztrájkja. Egy kis pénz is került az értékszállítók kasszájába. A Magyar Posta továbbra sem ért egyet a pénzszállítók munkabeszüntetésével, akik a fizetésüket keveslik.
Vágólapra másolva!

Még mindig tart a sztrájk, de mást nem mondhatok, mondta Kuti Zsolt Zoltán a JNT alapszervezetének ügyvivője az Origónak. A szakszervezetis a cég telephelyén tartózkodik a sztrájkoló pénzszállítókkal együtt. Ennyire titokzatos az egy hét alatt még sosem volt az ügyvivő.

Kuti Zsolt Zoltánt múlt héten kirúgta a JNT Kft., mert rossz hírét keltette a Magyar Posta leányvállalatának. Az ügyvivő a felmondólevelét nem írta alá. Kuti Zsolt Zoltán, azért mehet be a JNT Kft. telephelyére, mert az Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezet JNT alapszervezetének ügyvivője. A JNT alkalmazottai közül többen azt követelik, hogy Kuti Zsolt Zoltán munkaviszonyát állítsák helyre.

Valami fizetést azért mégis kapnak a sztrájkoló pénzszállítók Forrás: --

Nincs fizetés

A Magyar Posta megerősítette az Origónak, hogy a sztrájkolók nem kapnak fizetést, mivel a sztrájktörvény egyértelműen leírja, hogy a sztrájk miatt kiesett munkaidőre a sztrájkhoz csatlakozó dolgozót díjazás és a munkavégzés alapján járó egyéb juttatás nem illeti meg –közölte a szóvivő Apáti-Tóth Kata.

Pénz állt a házhoz

A Munkástanácsok Szövetsége arról tájékoztatta a JNT Kft.-t vagyis a Magyar Posta tulajdonában lévő vállalatot, hogy a sztrájk ideje alatt biztosítja a sztrájkolók számára a fizetésüket, illetve annak bizonyos részét. Csánics Sándor az Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezetének elnöke az Origónak azt mondta, nemrégen kapott egy kis anyagi támogatást az egyik országos szakszervezettől, akik szolidaritást vállalnak a pénzszállítókkal.

Egy hete sztrájkolnak a pénzszállítók Forrás: JNT

A sztrájkhoz a JNT Kft. debreceni egységének pénzszállítói is csatlakoztak hétfőn. A posta azt közölte Debrecenben 8 értékszállító nem vette fel a munkát. A JNT és a posta munkaátszervezéssel és alvállalkozók bevonásával kezeli a helyzetet. A Magyar Posta az Origónak azt írta, hogy helyenként az utalványok kifizetése csúszhat egy adott napon belül. Más fennakadás nincs a pénzszállítók sztrájkja miatt.

Megszakadtak a bértárgyalások

Kuti Zsolt Zoltán azt mondta korábban az Origónak a fizetésükkel elégedetlenek. Az utóbbi 4 évben egyszer emelték a pénzszállítók bérét. Most 5 százalékos, sávos béremeléssel lennének elégedettek. A munkát azért szüntették be, mert megszakadtak a bértárgyalások. Kuti Zsolt Zoltán hozzátette, a munkáltató részéről az utóbbi egy hétben nem kereste meg őket senki.

Egy országos szakszervezet szolidaritásból pénzt küldött a pénzszállítóknak Forrás: 123rf.com

A Posta szerint a JNT Kft.-nél dolgozó értékszállítók bruttó jövedelme pótlékokkal és juttatásokkal együtt 269 ezer forint havonta. A JNT-nél dolgozó pénz- és értékszállítók 13. havi fizetést is kapnak – közölte a Magyar Posta.