Magyarország is szavazhat a brit EU-tagságról

angol választások 2015 Nigel Farage
UK Independence Party (UKIP) leader Nigel Farage leaves after casting his vote in Ramsgate in south east England, on May 7, 2015, as Britain holds a general election. Polls opened today in Britain's closest general election for decades with voters set to decide between the Conservatives of Prime Minister David Cameron, Ed Miliband's Labour and a host of smaller parties. AFP PHOTO / BEN STANSALL
Vágólapra másolva!
Olyan szerződéseket tárgyalna újra az EU-val David Cameron, amelyek elfogadását minden államnak meg kellene szavaznia. Az Origónak nyilatkozó brit képviselő szerint szinte biztosan lesz szavazás, ahol komoly ellenkampányra számíthat az EU-ellenes oldal, és maga David Cameron is a maradás mellett érvelhet.
Vágólapra másolva!

Biztosan lesz népszavazás Nagy-Britanniában az EU-tagságról – mondta az Origónak egy brit munkáspárti képviselő. Anneliese Dodds szerint David Cameron brit miniszterelnök pártja elkötelezett a népszavazás mellett, azonban az EU-ellenes oldal kemény ellenkampányra számíthat többek között a szakszervezetek és az egyetemek részéről, valamint számos brit nagyvállalattól, amelyek a piacukat féltik a kilépés miatt.

Követelnek, de nem tudni, mit

A májusban aratott, elsöprő választási győzelem előtt David Cameron, a brit konzervatívok elnöke azt mondta: kísérletet tesz arra, hogy megváltoztassa a brit EU-tagság feltételeit. Ha ez nem sikerül, ígérete szerint népszavazást írnak ki a szigetország EU-tagságáról.

Egyes vélemények szerint a témát David Cameron csak szavazatszerzési céllal dobta be, elsősorban azért, hogy kifogja a szelet a brit EU-ellenes párt, a UKIP vitorlájából (ez egyébként sikerült is, Nigel Farage pártja tavasszal történelmi vereséget szenvedett, csupán két képviselőt juttattak a parlamentbe).

A kormányfő alig árult el bármit arról, mit is szeretne elérni a Brüsszellel való tárgyalásokon.

Egyelőre annyi látszik, hogy a nagy-britanniai munkavállalással kapcsolatban szeretne korlátozásokat elérni.

Nigel Farage pártja, a UKIP a várakozásnál rosszabb eredményt ért el Forrás: AFP/Ben Stansall

Bár a legfrissebb felmérések azt mutatják, hogy a többség (54-58 százalék) a maradás mellett szavazna, ebből nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni. Tavasszal például egyik nagy közvélemény-kutató sem látta előre, hogy a Konzervatív Párt egyedül is többséget szerezhet a választásokon.

Hat pont

David Cameron eddig a legpontosabban tavaly decemberi hat pontjában írta le, hogy milyen engedményeket vár Brüsszeltől. Ezek fele az EU-n belüli migrációról szól: az első pont „új szabályokat” követel, megakadályozandó, hogy az újonnan csatlakozó országokból tömegesen induljanak nyugatra a munkavállalók.

A követelések között van az is, hogy az Európai Emberjogi Bíróság „ne avatkozzon be fölöslegesen” a brit rendőrség és bíróság munkájába (bármit jelentsen is ez), és felbukkan David Cameronnak a szociális segélyekről szóló választási ígérete is.

Utóbbi az egyetlen, kézzel fogható feltétel, amelyet David Cameron bemutatott,

így valószínűleg a legfontosabb téma lesz az újratárgyaláson.

Azonban az általunk megkérdezett szakértő szerint ebbe Brüsszel egészen biztosan nem egyezne bele.

David Cameron a bevándorlást szigorító intézkedésekről tart beszédet Ipswitchben Forrás: AFP/Paul Rogers

Alapszabályt sértene

Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem docense az Origónak azt mondta, hogy EU-s alapelvekbe ütközne a brit és külföldi munkavállalókat megkülönböztető törvényjavaslat. „A munkaerő szabad áramlásához hozzátartozik az is, hogy nem lehet egy tagállamban másik tagállam állampolgárait diszkriminálni. Ha Nagy-Britannia mégis bevezetné a tervezett törvényt, az egyértelműen az EU-jogszabályokba ütközne, és az Európai Bíróság elmarasztalná az országot."

„A Juncker-bizottság egyértelműen kinyilvánította, hogy nincs szándékában szerződést módosítani. Így a tárgyalásokon Cameron hiába kérne olyasmit, amihez a brit EU-tagsági szerződés módosítására lenne szükség”, mondta az Origónak Pelczné Gáll Ildikó. A fideszes EP-képviselő szerint az EU nem menne bele olyan egyezségbe sem, amely következtében Nagy-Britanniára más szabályok vonatkoznának, mint a többi EU-tagállamra.

A Fidesznek nincs álláspontja

Ezért szerinte valószínűleg nem fogja elfogadni az EU azt a javaslatot sem, amely szerint a külföldi munkavállalóktól két évre megvonnák a szociális segélyt és az adókedvezményeket, amennyiben ez a terv valóban sérti az EU-s alapelveket. Az Origo kérdésére elmondta,

a népszavazásról és a britek esetleges kilépéséről, munkavállalással kapcsolatos igényeikről a Fidesznek nincs álláspontja.

Nagy-Britanniában rendkívül sok magyar vállal munkát, tavalyi adatok szerint egymilliónál is többen lehetnek azok a magyar állampolgárok, akik benne vannak a brit tb-nyilvántartásban. A tartósan Nagy-Britanniában élő magyarok száma pedig elérheti a több százezret.

Magyar étterem Londonban Forrás: Flickr.com/Wimbledonian

Kivéve a gyevi bíró

Gálik Zoltán szerint a jelenlegi alapelvekkel ellenkező törvényt alapvetően kétféleképpen lehetne bevezetni az EU-tagság megtartása mellett. Vagy a lisszaboni szerződés módosítása után, amit a tagállamok többsége ellenez, vagy ha a tagállamok egy úgynevezett jegyzőkönyvet csatolnának a jelenleg érvényben levő lisszaboni szerződéshez, ahol rögzítenék, hogy egyes rendelkezések Nagy-Britanniára nem vonatkoznak. Egy ilyen kivételt azonban nagyon nehéz keresztülvinni, ugyanis a módosításba minden EU-tagállamnak bele kell egyeznie.

„A módosításáról szóló jogszabályokat minden tagországnak ratifikálnia kell. Egyes tagállamokban elég a parlamentben megerősíteni, máshol népszavazást is ki kell írni. Módosítás esetén Magyarországon is parlamenti szavazás lesz majd a britek státuszáról.”

Nem egyszerű újratárgyalni

Ugyanez vonatkozna a brit EU-csatlakozási szerződés módosítására is. A szerződés módosítását Cameron többször felvetette, de az ötlet a magyar politikában is visszaköszön, újabban a Jobbik a kilépés helyett ezt tűzte zászlajára.

Azonban az újratárgyalás sem csak egy országra tartozik.

„A csatlakozási szerződés utólagos módosítására eddig nincs precedens. De egy ilyen szerződés az EU-s jogban úgynevezett elsődleges jogforrásnak számít, vagyis hasonló jogi státuszban van, mint a lisszaboni szerződés. Így a módosításához szintén minden ország szavazata szükséges” – mondta Gálik Zoltán.

Szerinte Cameronnak több esélye van elérni a jegyzőkönyv létrehozását. „Felmerült az is, hogy az újonnan csatlakozó országoknak, mint amilyen a jövőben lehet Szerbia és Montenegró, hosszabb várakozási időt írjanak elő, vagyis hogy a csatlakozás után akár egy évtizeddel később vállalhatnának munkát szabadon más EU-s országokban az állampolgárok. Ezt az elképzelést nem csak brit politikusok támogatják, Németországban, Franciaországban szintén hallhatók ilyen hangok.”

Pelczné Gáll Ildikó szerint kevés az esély a brit kilépésre Forrás: MTI/Európai Parlament/Christian Creutz

Nem érdemes találgatni

A tárgyalások kimeneteléről Pelczné Gáll Ildikó szerint nem érdemes még találgatni, de, mint mondta, szerinte a végén a britek nem fognak kilépni az EU-ból. „Mégiscsak egy 65 millió fős piacról, a harmadik legnagyobb uniós gazdaságáról van szó,

jelentős visszaesést okozna mindkét fél számára, ha kilépnének.

Egyike a négy nagy tagállamnak, amely képes valamennyire ellensúlyozni a francia-német tengelyt, és kiáll a néha tényleg erőteljes, esetleges túlzásba is vitt brüsszeli szabályozással szemben.

Ezt David Cameron azért sem engedheti meg magának, mivel az egyik legfontosabb választási ígérete a gazdasági növekedés fellendítése volt” – mondta. „Ha mégis kilépnének, az EU alapvetően átalakulhat. A brit kilépéssel ugyanis jelentősen megnőne a dél-európai államok súlya a közösségben, ami az EU politikai irányultságát is nagymértékben megváltoztathatja.”

David Cameron azonban elodázhatja a szorosabb európai integrációt, vagy legalább elérheti, hogy Nagy-Britannia kimaradjon belőle.

Az olyan ötletek ugyanis, mint a közös hadsereg, valamint a gazdasági kormányzás új elemei sokszor még csak tervek szintjén léteznek, a konkrét keretek kialakításában nagy súlya lehet a brit feltételeknek is.

A toryk támogatják

Amennyiben nem járnak sikerrel a tárgyalások, a népszavazási javaslat a brit parlamentben nem fog ellenállásba ütközni – mondta az Origónak Anneliese Dodds.

Anneliese Dodds szerint nem a torykon fog múlni a szavazás Forrás: eurolabour.org.uk

A munkáspárti EP-képviselő szerint a parlamenti többséget megszerző Konzervatív Párt képviselői elkötelezettek az újratárgyalás és a népszavazás mellett, így nem valószínű, hogy David Cameron párttársai fúrnák meg a népszavazást. Hozzátette: bár

a Munkáspárt nem támogatja a népszavazást, tiszteletben tartják a toryk parlamenti többségét, és nem fognak fellépni a szavazás ellen.

Állításait alátámasztja, hogy David Cameronnak nemrég pont azokat a tory politikusokat kellett rendre utasítania, akik nála sokkal radikálisabb EU-ellenes politikát akarnak. A Konzervatív Pártban szervezett csoportot alkotnak a kilépés mellett érvelők, akik ugyanúgy támogatnák a népszavazást.

EU-ellenesek a parlamentben

A brit parlamentben jelenleg 60 tagja van a "Conservatives for Britain" (Konzervatívok Britanniáért) nevű képviselőcsoportnak, de a csoport vezetője, Steve Baker szerint száznál is többen lehetnek azok a képviselők, akik – bár egyelőre bíznak benne, hogy az újratárgyalás sikerrel jár – egy népszavazás esetén a kilépés mellett kampányolnának.

Ez egy kisebbfajta pártszakadást eredményezne, hiszen David Cameron korábban nyilvánvalóvá tette, egy népszavazáson a maradás mellett érvelne, ami szerinte a mostani feltételekkel is a kisebbik rossz ahhoz képest, ami a kilépés esetén várna a szigetországra.

A hétfői G7-csúcson David Cameron üzent párttársainak: ha valaki az Európai Unióból való kiválás mellett érvel, annak számolnia kell a következményekkel – a minisztereknek például a leváltással. Később részben visszatáncolt, mondván, csak a tárgyalási szakaszra gondolt, nem a népszavazási kampányra.

Az autógyárak nem örülnek Cameron ötletének Forrás: BMW

A cégek maradnának

Persze a kilépés ellen is kampányolhatnak erős szervezetek. „Sok cég tiltakozott az ellen, hogy Nagy-Britannia kilépjen az EU-ból, hiszen nemcsak a kereskedelmi lehetőségeik romlanának az EU többi részével szemben, de világkereskedelmi pozíciójuk is romlana” – mondta Annaliese Dodds.

Korábban a Ford és BMW brit vállalata is tiltakozott a kilépés ötlete ellen, mint mondták, egy ilyen lépés katasztrofális hatással lenne a brit gazdaságra. Az ország exporttermékeinek felét más EU-tagállamok veszik fel, ezt a kereskedelmet megnehezítené, ha Nagy-Britannia kikerülne az európai vámunióból.

Az amerikai diplomácia jelezte,

„amerikai érdek is, hogy Nagy-Britannia az EU-ban maradjon”.

Nagy-Britannia élénk kereskedelmi kapcsolatokat ápol az Egyesült Államokkal, de az amerikai cégek nemcsak a brit piacra szállítanak. Termékeik Nagy-Britannián keresztül lépnek be a közös európai piacra, ezért az ő befektetéseik értéke is csökkenne a vámunió bomlásával.

Aggódnak a szakszervezetek és a diákok

Anneliese Dodds szerint hasonlóan érvelnének egy népszavazás során a szakszervezetek, amelyeknek Nagy-Britanniában sokkal nagyobb tagságuk és befolyásuk van, mint Magyarországon. Attól tartanak, hogy

a kilépés több ezer munkahely megszűnéséhez vezetne.

Sok szakszervezet már az újratárgyalások miatt is aggódik, különösen, mivel David Cameron jelezte, az EU-s emberjogi szabályozásokkal szemben is „szabadságharcot folytatna”. A szakszervezetek attól tartanak, hogy ha Nagy-Britannia kilépne bizonyos EU-s egyezményekből, a kormányt semmi nem tartaná vissza, hogy visszavágja a munkavállalók jogait. A konzervatívok a választási kampányban a korábbiaknál is jobboldalibb, kiadáscsökkentő gazdaságpolitikát ígértek, a jóléti állam leépítésével és a szakszervezetek megrendszabályozásával.

A népszavazás során a kilépés ellen kampányolhatnak az egyetemek vezetői és a diákok szervezetei is. Az egyetemek szintén a maradásban érdekeltek, hiszen jelentős forrásokat kapnak EU-s programokból, illetve az EU-ból érkező külföldi diákoktól.

Sok pénztől eshetnek el a brit egyetemek Forrás: Ferenc Kata

Juncker hülyét csinál Cameronból?

Szanyi Tibor MSZP-s EP-képviselő szerint az EU-ban úgy vélik, David Cameron számára súlyos presztízsveszteség lenne egy sikertelen népszavazás. Azonban a brit kilépés még súlyosabb következményekkel járna – David Cameron tehát zsákutcába került, ahonnan csak úgy jöhet ki jól, ha sikerül eredményeket felmutatni az újratárgyaláson.

„Juncker komoly erkölcsi előnyben van, hiszen azt mondja, nyitott a vitára, és várja, hogy a britek pontosan megfogalmazzák a tárgyalási javaslataikat. Ezzel Cameron még jobbára adós. Juncker láthatóan sürgeti a dolgot, ezzel akarja beszorítani az időbe Cameront, aki úgy próbál előremenekülni, hogy az emberektől mindössze egyet kérdezne: igen vagy nem a tagságra?” – mondta Szanyi Tibor.

Valójában jól járnak

A képviselő szerint Cameron csak a jelenlegi EU-s jogszabályokon belül érhet el bármit. Mint mondta, lehetséges például, hogy az EU elfogadja, hogy Nagy-Britannia ideiglenesen az EU-s szabályozásnak ellentmondó törvényeket hozzon – ilyen módon fogadták el például Magyarországon a bankadót is. Így talán el tudja érni, hogy három évre bevezethessen egy ideiglenes kvótarendszert a tömeges bevándorlás ellen” – mondta.

A képviselő szerint az sem biztos, hogy Nagy-Britannia jól járna azzal, ha korlátoznák az EU-s állampolgárok munkavállalását. „Andor László volt európai biztos kimutatásai szerint a britek inkább jól jártak az EU-n belüli migrációval.” A tanulmány szerint a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-polgárok körében sokkal alacsonyabb az inaktívak aránya, mint a brit lakosságon belül. Vagyis

kevéssé jellemző az úgynevezett „jóléti turizmus”, az, hogy az EU-s állampolgárok csak az elérhető szociális háló miatt érkeznének Nagy-Britanniába.

„Eszerint valójában indokolatlan David Cameron fő törekvése, hogy megvonhassák a juttatásokat az ezután bevándorló munkavállalóktól” – mondta Szanyi Tibor.