A bankárok olvassanak Koránt

Orbán Viktor beszél az Arab Bankok Szövetségének éves közgyűlésén a Hilton hotelben 2015 június 9-én Orbán Viktor beszél az Arab Bankok Szövetségének éves közgyűlésén a Hilton hotelben 2015 június 9-én
Orbán Viktor beszél az Arab Bankok Szövetségének éves közgyűlésén a Hilton hotelben 2015 június 9-én
Vágólapra másolva!
Budapesten nincsenek veszélyes gettók, és Magyarországról nem tűnt el a tisztelet kultúrája. Bezzeg Nyugaton egyre kevésbé tisztelik a jóistent, a nemzeteket és a családokat. Orbán Viktor erről az Arab Bankok Szövetségének éves közgyűlésén beszélt.
Vágólapra másolva!

A magyar-arab kapcsolatok mindig kivételes helyet kaptak a magyar diplomáciában - mondta el Orbán Viktor. Voltak persze csúcsok és mélypontok, de az arabok és a magyarok közötti szimpátia soha sem hűlt ki.

Arab kézben

"Önök most egy dinamikusan fejlődő turisztikai városban vannak" - mondta az arab üzletembereknek Orbán Viktor. "Ha ma Budapesten ki akarna venni egy szobát, akkor nagy valószínűséggel arab tulajdonban levő hotelben fognak megszállni" - tudták meg az arab üzletemberek. A magyar szállodapiac nagy része ugyanis már arab kézben van.

Arab tulajdonú szállodában szállhatnak meg Fotó: Szabó Gábor - Origo

Emberek a gépben

A nyugati civilizáció az intézményekre vetett hitre épül, és errefelé néha elfelejtik, hogy az intézményeket emberek működtetik. Olyan emberek, mint a gazdasági miniszter és a jegybank elnöke, akikkel az arab üzletemberek is találkozni fognak. Orbán Viktor szerint részben nekik köszönhető, hogy míg Magyarország 2010-ben ott tartott, mint Görögország, addig ma már egy gazdasági sikertörténet az ország, száguldó exporttal, intenzív növekedéssel.

Nyitott és barátságos

Orbán Viktor szerint három dolog miatt is érdemes Magyarországon befektetni. Az első, hogy Magyarország egy nyitott és barátságos hely, amit nyitott és barátságos emberek laknak.

Emellett nagyon biztonságos is. Budapesten nincsenek gettók, ahová nem lenne biztonságos betenni a lábunkat. De jogi értelemben is nagy a biztonság, Orbán Viktor szerint ezt az bizonyítja, hogy sok külföldi ügyvédi iroda működik itt.

A harmadik ok a tisztelet kultúrája. Orbán Viktor szomorúan látja, hogy Nyugaton eltűnőfélben van a tisztelet. Egyre kevésbé tisztelik a jóistent, a nemzeteket és a családokat. Van, aki még büszke is erre, és úgy hívja, progresszió. De a magyar nem ilyen - nyugtatta meg az arab üzletembereket Orbán Viktor.

A kormányfő szerint Magyarország nyitott és barátságos Fotó: Szabó Gábor - Origo

Iszlám nélkül nincs béke és boldogság

A más kultúrából jövő befektetőket és üzletembereket a magyarok tisztelettel fogadják Magyarországon - mondta a kormányfő. A magyar emberek az iszlámot is nagyra értékelik, úgy tekintenek rá, mint egy lelki és szellemi építményre, ami nélkül nem lehetne béke és boldogság az ő országaikban.

Orbán Viktor még egy régi pápát is idézett, aki azt mondta, hogy ha a nyugati bankárok olvasgatnák a Koránt, akkor kevesebb baj lenne.

Emberi jogok? Kioktatás nélkül

A kormányfő szerint attól, hogy sikerült felépíteni az emberi jogokra épülő demokráciát, és jól elvagyunk vele ("bár vannak gondjaink"), még nem hihetjük, hogy ez a világ más részein is ilyen sikeres lenne.

Magyarországon senkit sem oktatnak ki az emberi jogokról, se a demokráciáról - mondta Orbán Viktor.

Nem kérik számon az emberi jogokat Fotó: Szabó Gábor - Origo

Euró? Csatlakozási kaland

A miniszterelnök fényezte a magyar gazdaságot (3,5% GDP-növekedés), és előnynek állította be, hogy nincs, és belátható időn belül nem is lesz eurónk. A csatlakozási kaland nincs tervben – mondta a miniszterelnök, aki szerint Európa legsikeresebb országai nem tagjai az eurózónának.

Aki bezárkózik, veszít

Senki sem tudja, mit hoz az elkövetkező 15-20 év - mondta a miniszterelnök. Nagy változások rajzolják át a világ arculatát, ilyen például Kína felemelkedése, Európa gyengélkedése és az interkontinentális szabadkereskedelmi törekvések is.

"Egy dolgot viszont tudhatunk. Aki bezárkózik, az veszít" - mondta Orbán Viktor az arab üzletembereknek.