Az Alstom is beszállna a paksi építkezésbe

Alstom üzem
Un ouvrier du groupe Alstom marche entre les rotors de la turbine qui va ętre placée dans la tranche basse pression d'un réacteur thermique de la tranche 3 de la centrale nucléaire du Blayais, le 27 septembre 2006 ŕ Braud-et-Saint-Louis. A worker of Alstom company walks between pieces of a turbine that will be installed, 27 September 2006 in the nuclear power station in Braud-et-Saint-Louis, southwestern France. AFP PHOTO JEAN PIERRE MULLLER
Vágólapra másolva!
Az Alstom is szállítana turbinát Paks 2 számára, a fejlesztésbe pedig magyar cégeket is bevonnának. A francia cég egy orosz vegyesvállalatán keresztül szállítana, amelyben a Roszatom a többségi tulajdonos.
Vágólapra másolva!

Ha a Roszatom pályázatot hirdet a Paks 2-höz szükséges turbinasziget megépítésére, az Alstom is indulni készül rajta - jelentette be Philippe Anglaret, a cég atomenergiai üzletágának vezetője a franciaországi Belfortban, magyar újságíróknak tartott tájékoztatóján.

Szerinte a cég komoly előnnyel indulna egy ilyen tenderen, ugyanis amellett, hogy a cég Arabelle nevű gőzturbinája a világon a leghatékonyabb ilyen berendezés, az Alstom nagy hangsúlyt fektet a helyi alvállalkozók foglalkoztatására. Az Alstom a Rosatommal közös vegyesvállalatával, az Alstom-AtomEnergoMash-sel pályázna, ennek többségi (51 százalékos) tulajdonosa éppen a Roszatom.

Egymilliárd euróba is kerülhet

A turbinasziget egy olyan energiaátalakító rendszer, amely

a radioaktív fűtőelemek hőjével a reaktorral megtermelt gőzt alakítja át mozgási majd elektromos energiává.

Paksra a cég az Arabelle gőzturbinát szállítaná. Ilyen vagy hasonló turbina jelenleg a világ több erőművében is működik, köztük a franciaországi Civaux-i erőműben.

Az Alstom is pályázna Forrás: AFP/Patrick Kovarik

Deák László, az Alstom Hungária elnök-vezérigazgatója szerint az eszköz élettartama (rendszeres karbantartás mellett) akár 60 év is lehet. Az viszont még kétséges, hogy mennyibe kerülne, szerinte

még nem lehet megmondani, pontosan milyen konstrukció lesz alkalmazható Pakson.

Más szakemberek becslése szerint 300 milliótól 1 milliárd euróig is terjedhetnek a költségek.

Friss technológia

Az Alstom régi partnere a Roszatomnak, az orosz energiacég erőműveinek nagy részébe ők szállítják a turbinákat. Egyelőre még nincs olyan működő, a Roszatom által épített a Paks 2-höz hasonló, úgynevezett nyomottvizes erőmű, ahol az Arabelle turbinák működnének. A Roszatom oroszországi üzemeibe jellemzően orosz cégek, például a Power Machines OJSC szállított turbinaszigetet.

A Paksra tervezett turbinaszigethez hasonló épül több, a Roszatom által fejlesztett erőműben is, például Finnországban is.

Az ukrajnai konfliktus meghiúsította az együttműködést Forrás: AFP/Jean-Pierre Muller

2014 előtt egyébként még úgy tűnt, egy ukrán cég, a Turboatom lesz a Roszatom fő beszállítója. A két cég együttműködéséhez nagy reményeket fűztek: a Turboatom direkt a Roszatom negyedik generációs erőműveihez fejlesztett turbinákat, amelyekhez az atomtengeralattjárók berendezései szolgáltak alapul.

Az ukrajnai konfliktus maitt azonban ez az együttműködés is füstbe ment.

A Ganz is beszállhat?

"Már számos olyan magyar céggel felvettük a kapcsolatot, amelyek részt vehetnének a turbinasziget fejlesztésében" - mondta az Origónak Deák László, azonban nem volt felhatalmazva, hogy megnevezze azokat. Annyit mondott, hogy a cégek például elosztók, elektromos eszközök gyártásával, valamint mérnöki tervezéssel foglalkozhatnak. "Utóbbi lesz igazán hangsúlyos, hiszen jelenleg

Az Alstom Hungáriának jelenleg a legjövedelmezőbb tevékenysége, hogy erőműszervíz-mérnökei a világ minden táján teljesítenek megbízásokat" - mondta Deák László.

Az Alstom Magyarországon többek között a Ganz EEG-vel működött együtt. A Ganz a Roszatom-erőműépítésben már egyébként is részt vett, például az orosz cég fehéroroszországi erőművéhez ők szállították a hűtővizet keringető szivattyúkat.

A kormány hozhatja nyilvánosságra

A végső döntést annak kapcsán, ki és milyen partnerekkel építheti a turbinaszigetet, persze a Roszatom, mint kivitelező hozza meg.

- mondta Deák László. Ha ilyen pályázatra kerül sor, az Alstomnak meg kell neveznie, kik lesznek a stratégiai partnerei, vagyis, hogy milyen magyar cégek dolgozhatnak majd be.

A Roszatom standja a minszki atomexpón Forrás: Origo

Azonban csak akkor, ha a költségek egy bizonyos százalékát tennék ki ezek a megrendelések, így stratégiai partnernek minősülnének a magyar cégek.

A magyar közbeszerzési törvény szerint ugyanis csak a stratégiai partnereket kell megnevezni egy közbeszerzési pályázaton. Arról pedig, hogy a közvélemény számára nyilvánosak lesznek-e a beadott pályázatok és azok elbírálása, a magyar kormány hozhat döntést.

Jól járhat a magyar építőipar

A tubinasziget legyártása az erőműépítés árának jelentős részét teszi ki, az összköltségek az építési munkákkal együtt akár 20-25 százaléka is erre mehet el, magyarázta az Origónak Emmanuel Colombier, az Alstom nukleáris ágazatának kereskedelmi alelnöke.

A magyar-ororsz államközi szerződés szerint a paksi beruházás 40 százalékát magyar cégek végezhetik majd el.