Megvan, mekkora kárt okozott a szerdai vihar

Armageddon-hangulat és sosem látott pusztítás - Ilyen volt a tegnapi vihar képekben
Vágólapra másolva!
A Magyar Biztosítók Szövetségének előzetes becslése szerint a szerdai vihar által okozott kár elérheti a 3 milliárd forintot, a biztosítók 20 ezer bejelentésre számítanak. A legtöbb a viharkár, de sok helyről érkezett bejelentés jégverésről, illetve villámcsapás okozta káreseményekről is.
Vágólapra másolva!

A Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) adatai szerint a csütörtök kora délutáni összesítése szerint a szerdai vihar nyomán több mint 5 ezer kárbejelentés érkezett a hazai biztosítókhoz, ennek összesített kárértéke már akkor meghaladta a 700 millió forintot.

A bejelentések száma óráról órára nő, és várhatóan a hét végén, illetve a jövő héten is folytatódik.

Az előrejelzések szerint az összes bejelentés megközelítheti a 20 ezret, a becsült kárérték pedig a 3 milliárd forintot is,

az egy kárra jutó átlagos kárösszeg 50 és 170 ezer forint között szóródik, az eddigi tapasztalatok szerint sok a nagy összegű, millió forintot is meghaladó kár.

Kidőlt fák

A legtöbb bejelentés Budapestről, Pest, Fejér, Veszprém, és Vas megyéből érkezett, kiemelten sok kárt jelentettek Érd és Székesfehérvár térségéből.

A legtöbb a viharkár, de sok helyről érkezett bejelentés jégverésről, illetve villámcsapás okozta káreseményekről is.

A nagy erejű vihar sok helyen okozott tetősérülést, és jellemzőek voltak az úgynevezett rádőléses károk, a kidőlt fák ingatlanokban, autókban okoztak sérülést - közölte a Mabisz.

Tavaly az átlag mésfélszerese volt

A szövetség adatai szerint 2010 és 2014 között a nyári periódusokban a leginkább kárveszélyes időszakban - május 1-je és augusztus 31-e között - összesen 762 ezer kárbejelentést regisztráltak a biztosítók, ezek együttes kárértéke megközelítette a 60 milliárd forintot.

2014 május-augusztus között a nyári viharok következtében az átlagosnál 40 százalékkal több, 134 ezret meghaladó kárbejelentés történt.

Elérheti a 3 milliárd forintot a vihar okozta kár Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az ingatlanok harmadán nincs biztosítás

A Mabisz összesítése szerint a biztosítók évente átlagosan 650-700 ezer lakásbiztosításokra bejelentett kárt rendeznek, tavaly a több mint 704 ezer ingatlant ért kárral kapcsolatos bejelentés közel ötöde volt a nagy erejű viharokhoz volt köthető.

A hazai ingatlanok mintegy 72 százaléka rendelkezik lakásbiztosítással.

2010 óta folyamatos csökkenés mutatkozott a piacon, ez idő alatt 93 ezerrel csökkent a biztosított ingatlanok száma. 2014-ben megállt a lakásbiztosítási állomány zsugorodása.