Görög válság: egy nyitott kérdés van még

Athén, 2015. július 9.
Európárti tüntetők egy EU-s zászlóval az athéni parlament előtt, a Szintagma téren 2015. július 9-én. (MTI/EPA/Fotisz Plegasz G.)
Európárti tüntetés az athéni parlament előtt, a Szintagma téren
Vágólapra másolva!
Már csak egy nyitott kérdés maradt a görög adósságválság megoldását célzó brüsszeli euróövezeti csúcstalálkozón, nevezetesen az 50 milliárd euró értékűre tervezett privatizációs különalap ügye - közölte Miro Cerar szlovén miniszterelnök.
Vágólapra másolva!

A politikus hétfő reggel nyilatkozott az újságíróknak, amikor távozott az előző délután kezdett megbeszélésről. Cerar azért nem tudott tovább maradni Brüsszelben, mert a Szlovéniába látogató Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt kell fogadnia. A görög ügyben holland hivatali partnerét kérte meg arra, hogy az ő nevében is adja le szavazatát.

Közel lehet a megegyezés Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA/Fotisz Plegasz G.

A tanácskozásról távozóban Cerar reményének adott hangot, hogy az utolsó, még nyitott kérdésre is hamarosan megoldást találnak.

A privatizációs különalap fölött a hitelezők elképzelése szerint Görögország már nem rendelkezhetne szabadon, mert az éppenséggel biztosítékul szolgálna a hitelezők számára.

Az alapkezelő intézmény székhelye - Donald Tusk európai tanácsi elnök javaslata értelmében - Luxembourgban lenne.