Így vehet a legolcsóbban luxusautót

Dubaii autó
Elhagyott luxusautó egy dubai-i repülőtéren
Vágólapra másolva!
Évente 2-3 ezer luxusautót hagynak gazdátlanul Dubajban a csőd elől menekülő milliomosok. Az autókat ezután elárverezik, az eredeti ár töredékéért szoktak elkelni.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt öt évben Dubaj parkolói megteltek Porschékkal, Ferrarikkal és Mercedesekkel, amalyek nagy részét tulajdonoasaik, Dubajban tevékenykedő, kudarcot vallott üzletemberek a csőd elől menekülve hagyták ott. A tulajdonosoknak jó okuk volt a menekülésre, ugyanis Dubajban az iszlám vallásjogra, a sariára épülő törvénykönyv bünteti azokat, akik nem fizetik vissza a tartozásukat. Így aki csődbe megy, több éves börtönbüntetésre számíthat.

Elhagyott luxusautó egy dubaji repülőtéren Forrás: news.com

A slusszkulcsot is benn ehagyta

Ugyanez vonatkozik azokra is, akik nem tudják fizetni az autókra felvett hitelt, az Egyesült Arab Emirségekben pedig ismeretlen a csődvédelem fogalma. Emiatt helyiek és bevándorlók közül sokan inkáb "elvesztették" az autóikat, hogy elkerüljék a börtönüntetést.

Az eredmény: Dubajban minden évben 2-3000 autót hagynak parkolókban, nagy részük az ország szokásainak megfelelően prémium kategóriás. Sok autót úgy hagynak ott, hogy még a slusszkulcsot is a zárban hagyják. 2011-ben példul egy kétmillió dolláros Ferrari Enzót talált a rendőrség egy repülőtér parkolójában, a zárban a kulccsal.

Forrás: news.com

Az eredeti ár töredékéért

A tulajdonosoknak ilyenkor 15 napja van, hogy jelentkezzen az elvesztett kocsiért, ezt követően pedig elárverezik a járműveket, amelyek általában az eredeti ár töredékéért kelnek el.

Dubaj és az Egyesült Arab Emirségek gazdasága - amely túlnyomórészt az olajra épül - az utóbbi hónapokban gondokkal küszködött az olajárak zuhanása miatt, ezért számos az emirségben élő külföldi állampolgár elment, mert nem tutdák fizetni az emelkedő megélhetési költségeket. Ez csak azoknak jó hír, akik szeretnének jó áron szert tenni egy használt luxusautóra - írja a news.com.au ausztrál hírportál.