Hamarosan megállapodhatnak Iránnal

barack obama amerikai twitter kávé rasszizmus
US President Barack Obama has a cup of tea with opposition Conservative party leader David Cameron (not in picture) at Winfield House, the US Ambassadors residence in Regent's Park on April 1, 2009. World leaders wrangled today on how a London summit could fix the global economy as demonstrators attacked a bank in an anti-capitalist riot in the British capital. AFP PHOTO / WPA POOL/PAUL ROGERS
Vágólapra másolva!
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa július 20-án, hétfőn szavaz az iráni atomprogram ügyében három napja kötött megállapodásról szóló határozattervezetről.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának soros elnöki tisztét ellátó új-zélandi nagykövet szóvivője, Nicola Garvey közölte, hogy az iráni atomprogram ügyében három napja hozott határozatról július 20-án szavaznak, helyi idő szerint 9 órakor (közép-európai idő szerint délután háromkor). Diplomáciai források szerint csütörtökön a BT-ben tartott szakértői szintű tárgyalásokon egyetlen BT-tag sem tett módosító javaslatot az Egyesült Államok által beterjesztett tervezetre, ezért a dokumentum késznek tekinthető.

Fokozatosan oldanák fel a szankciókat

A határozat szentesítené az Irán és a hatok (az ENSZ BT öt állandó tagja és Németország) között kedden létrejött megegyezést, viszont egyebek mellett fenntartaná a fegyverembargót és a ballisztikus rakétatechnológia terjesztésére vonatkozó tiltást. Az atomprogramról szóló átfogó megállapodás értelmében

a nemzetközi közösség legkorábban 2016 elejétől, fokozatosan oldaná fel a Teherán elleni gazdasági és pénzügyi szankciókat,

ha a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) igazolja, hogy az iszlám köztársaság nem használja katonai célokra nukleáris programját. Ha a NAÜ úgy találná, hogy Teherán nem teljesíti kötelezettségeit, a nagyhatalmak azonnal visszaállítanák a szankciókat.

Visszaállíthatják a szankciókat

Ezeket a feltételeket tartalmazza az ENSZ BT elé került határozattervezet is, amely szerint

az Irán elleni szankciókról szóló hét korábbi ENSZ-határozat tíz év után hatályát vesztené, de azonnal ismét életbe lépne, ha Teherán megsértené az előírásokat.

Egy amerikai tisztségviselő hozzátette, hogy a testület öt állandó tagja ebben az esetben újabb határozatot fogadna el, amely további öt évig lehetővé tenné az Irán elleni szankciók esetleges visszaállítását.

Barack Obama amerikai elnök kifejtette, hogy a kényszerintézkedések rövid időn belüli, ismételt életbe léptetésének lehetősége a legfőbb "védekezési mechanizmus" az ellen, ha Irán megszegné ígéreteit.

A szankciók gyors visszaállítása a legfőbb védekezési mechanizmus Forrás: AFP/Paul Rogers

Marad a fegyverembargó

Az ENSZ-határozattervezet értelmében a világszervezet további öt évig fenntartaná a fegyverembargót, nyolc évig a ballisztikus rakétatechnológia és tíz évig a nukleáris technológia terjesztésére vonatkozó tiltást.

A javaslat elfogadása esetén megszüntetnék az ENSZ feketelistáján lévő 36 természetes és jogi személlyel szembeni, vagyonbefagyasztásról, illetve utazási korlátozásokról szóló intézkedést is. A listán jelenleg 43 természetes és 78 jogi személy található.