Félezer fát dönthetett ki a korábbi vihar Budapesten

Vágólapra másolva!
Előzetes becslés szerint 200 millió forintnál is nagyobb zöldkárt okozott a két héttel ezelőtti nyári vihar a fővárosban.
Vágólapra másolva!

A 200 millió szerény becslés

Városszerte 400-500 fát döntött ki a július 8-án lecsapó vihar Budapesten, és 1600 növény sérült meg - nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a Főkert Zrt. vezérigazgatója. Szabó József a lapnak hangsúlyozta:

a fővárosi önkormányzat ugyan már eljuttatta pályázatát a Belügyminisztérium úgynevezett vis maior keretére,

de az előzetes becslés szerinti 200 milliós kár, illetve az elhárításhoz igényelt állami támogatás mértéke még nőhet, és a fapótlás jövőbeni költségének tervét is később készítik el.

A Főkert Nonprofit Zrt. szakemberei viharban letört faágakat takarítanak el a Városligetben Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Sok területet már megtisztítottak

Mint elmondta, a Főkert a fővárosi közterület-fenntartó segítségével Budapest több, különösen érintett fasorában, fő- és tömegközlekedési útvonalán befejezte a kárelhárítási munkálatokat. Megtisztították többek között a kispesti Wekerle-telepet, a ferencvárosi Mester és Haller utcát, a józsefvárosi Baross utcát, a Dózsa György utat, valamint számos XVI. kerületi közterületet.

Egész nyáron zárva lehet a Népliget

Kárelhárítási munkák várnak még azonban rájuk például a Hungária és a Könyves Kálmán körúton, valamint Kőbányán és Óbudán is. A Népliget jelenleg le van zárva, és veszélyes, de terveik szerint a park szélső részeit mielőbb megtisztítják és megnyitják. A helyreállítási munkák azonban őszig eltarthatnak - hangsúlyozta a Főkert vezérigazgatója.