Kiáll a műkincsvásárlások mellett az MNB

MŰALKOTÁS festmény Pécs, 2009. január 6.
Tiziano Vecellino: Mária gyermekével és Szent Pállal című festménye a pécsi Művészetek és Irodalom Háza kiállítótermében. A magángyűjtő tulajdonát képező, a Szépművészeti Múzeumban letétbe helyezett festményt a múz
Pécs, 2009. január 6. Tiziano Vecellino: Mária gyermekével és Szent Pállal című festménye a pécsi Művészetek és Irodalom Háza kiállítótermében. A magángyűjtő tulajdonát képező, a Szépművészeti Múzeumban letétbe helyezett festményt a múzeum és a pécsi művészetek háza között kialakult jó kapcsolatnak köszönhetően január 7. és február 6. között láthatja a nagyközönség. A Mária gyermekével és Szent Pállal című kép ismeretlen olasz mester alkotásaként sokáig egy pécsi lakás falát díszítette, majd három évvel ezelőtt a Nagyházi Galéria aukcióján bukkant fel és 140 millió forintos áron kelt el. A pénzben kifejezhető értékét ma 1,4 milliárd forintra becsülik. MTI Fotó: Kálmándy Ferenc
Vágólapra másolva!
Az előző kormányok alatt is vettek műkincseket.
Vágólapra másolva!

"Az Értéktár Programot ellenző Liberálisok főtanácsadója, a műkincsek vásárlását most kritizáló Bodnár Zoltán jegybanki alelnöksége idején az MNB összesen 33 db műtárgyat, köztük festményeket és szobrokat vásárolt" - olvasható a Magyar Nemzeti Bank közleményében.

1,4 milliárdért vette meg a Tiziano-festményt az MNB, új műkincsvásárlásokra készülnek Forrás: MTI/Kálmándy Ferenc

Bodnár Zoltán a jegybank nemzetközi irodáit és ingatlanvásárlásait is rendszeresen bírálja, jóllehet jegybanki alelnöksége idején az MNB lényegesen több nemzetközi irodával és saját tulajdonú ingatlannal rendelkezett, mint most - folytaja a jegybank, hozzátéve, "a Liberálisok és a DK megnyilvánulásai az MNB munkájára és a jegybanktörvényre vonatkozó alapvető ismeretek hiányáról tesznek tanúbizonyságot".

8,7 milliót költöttek

A jegybank az elmúlt hónapokban története legnagyobb műkincs-vásárlását hajtotta végre. Júniusban például 4,5 milliárd forintért vásárolták meg Tiziano Mária gyermekével és Szent Pállal című festményét, korábban pedig Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című alkotását szerezte meg vitatott körülmények között, amiért a magyar állam akár perre is számíthat a korábbi tulajdonostól.

A jegybank idén összesen 8,7 milliárd forintot költött műkincsekre az Értéktár Program keretében, amelynek célja, hogy külföldi tulajdonba került, korábban Magyarországon tartott műtárgyakat vesznek vissza magyar múzeumok számára. Az MNB szerint a műtárgyak értékálló befektetést jelentenek, ezért további festmények vásárlását tervezik.