Jelzálogbankot alapít az Erste

Vágólapra másolva!
Az Erste Bank várhatóan még a héten beadja az MNB-hez jelzálogbank-alapítási kérelmét, amelyet az új leányvállalat cégbírósági bejegyzése után követ majd a működési engedély benyújtása – közölte az osztrák bank az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

Az Erste a Magyar Nemzeti Bank rendelete, valamint a forintosításra reagálva alapít jelzálogbankot, mivel a arra számítanak, a közeljövőben egy-két új, rivális jelzálogbank fog megjelenni a magyar piacon.

Az MNB idei rendelete előírta, hogy minden olyan magyarországi bank, amely jelzáloghitelezést folytat, köteles

2016. október 1-jétől hitelállományának legalább 15 százalékát jelzáloglevél formájában finanszírozni.

Innentől jelzálogbank jelzáloglevelet csak jelzálogbank jogosult kibocsátani.

Jövő októberben indulna

A jelzáloglevél Magyarországon is régóta elfogadott értékpapír, az Erste csoport leánybankjai a régió több országában is kibocsátanak hasonló értékpapírokat. Az Erste közleménye szerint egy szakosított hitelintézet alapítása hosszú és összetett folyamat, ezért annak érdekében, hogy időben felálljon az új jelzálogbank, az összes személyi és tárgyi feltételt elő kell készíteniük, és 2016. október 1-jéig a forrásbevonásnak is le kell zajlania.

Magyarországon az OTP után az Erstének van a legnagyobb jelzálog alapú hitelállománya, és a törvényileg meghatározott 15 százalékos jelzáloglevél-állomány összegyűjtése viszonylag hosszú folyamat.

Jelenleg a magyar piacon 3 jelzálogbank működik:

az FHB Jelzálogbank, az OTP Jelzálogbank és az UniCredit Jelzálogbank.