A vízdíj elengedését kéri a barcsi polgármester

Karvalics Ottó arckép, portré FOTÓ hivatalos portré KÉPKIVÁGÁS Közéleti személyiség foglalkozása politikus SZEMÉLY Budapest, 2010. május 25.
Karvalics Ottó, a KDNP Somogy megyei  6. választókerület országgyűlési képviselője.
MTI Fotó: Kovács Attila
Budapest, 2010. május 25. Karvalics Ottó, a KDNP Somogy megyei 6. választókerület országgyűlési képviselője. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Levélben kéri a barcsi önkormányzat a szolgáltatót, hogy a lakosságnak ne kelljen fizetnie a szennyezett vízért. A vízközműveket felügyelő hivatal azt mondja, nem ők, hanem Seszták Miklós minisztériuma illetékes az ügyben.
Vágólapra másolva!

Barcson a vezetékes víz hasmenést és bélfalelhalást okozó Clostridium baktériummal fertőződött, emiatt a szolgáltató riasztást adott ki és vízosztást rendelt el – írtuk a múlt héten. Az ügyben az ÁNTSZ figyelmeztetést adott ki, eközben iható vizet lajtos kocsikkal szállították a helyieknek. A csapokból továbbra is folyt a fertőzött víz, amiért a lakosok ugyanazt a köbméterenkénti 850 forintos víz- és csatornadíjat fizették.

A polgármester nyílt levélben kérte a szolgáltatót, mentesítse a lakosságot a díjfizetés alól.

Az önkormányzat közlése szerint augusztus 17-e hétfőre két településrész kivételével már mindenhol iható a víz Barcson.

Nem értenek vele egyet

Az Origo a múlt héten mind az önkormányzatot, mind a szolgáltatót arról kérdezte, mi indokolja azt, hogy a rosszabb minőségű vízszolgáltatásért ugyanazt a köbméterárat fizessék, mint a jó minőségű vízért.

Kérdésünkre a barcsi vizet szolgáltató Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. azt válaszolta, a vízdíjakat nem ők, hanem az önkormányzatnak van joga megszabni. Ezzel szemben Karvalics Ottó, Barcs KDNP-s polgármestere így válaszolt: „Az önkormányzatnak a díjszabásra nincs ráhatása, a díjcsökkentést már felvetettük a szolgáltató DRV Zrt-nek, szorgalmaztuk azt, hogy erre az időszakra csökkentett számlát kapjanak a lakosok.”

Karvalics Ottó barcsi polgármester Forrás: MTI/Kovács Attila

Kérdésünkre Karvalics Ottó elmondta azt, nem ért egyet azzal, hogy egy rosszabb ellátásért ugyanannyit fizessenek a lakosok, erre azonban nincs ráhatásuk.

A DRV Zrt. sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta, hogy az önkormányzat kérte-e tőlük az olcsóbb vizet. Kérdésünkre csak annyit válaszoltak: „A Társaság korábbi tájékoztatásában már jelezte, hogy vizsgálja annak lehetőségét, hogy érvényesíthető-e jóváírás az árhatóság által megállapított díjakból a havária időszakára. Ennek eredményéről tájékoztatást adunk."

Központi hivatal dönthet

2011 óta a kötelezően alkalmazandó díjakat a központi árhatóság határozza meg.

Az önkormányzatnak csak kérése lehet ezzel kapcsolatban – mondta Karvalics Ottó polgármester. Az általa hivatkozott 2011-es jogszabály értelmében az egységes vízdíjak mértékének meghatározásában a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) jogosult dönteni. Ez azt is jelenti, hogy a közműszolgáltatók nem szólhatnak bele az ivóvíz- és csatornadíjak mértékébe.

Hétfőn a polgármester a barcsi lakosok nevében nyílt levélben kérte a hivatalt, hogy engedje el a vízdíjakat arra az időszakra, július 29-től augusztus 14-ig, amíg a fertőzéssel kapcsolatos figyelmeztetés érvényben volt, illetve van. "Tekintettel arra, hogy Drávaszentes és Somogytarnóca településrészeken jelenleg is érvényben van a korlátozás, ezeken a részeken

- írta.

Seszták Miklós az illetékes

Cikkünk megjelenése előtt a MEKH-hez fordultunk a korábban is feltett kérdéseinkkel:

  • Miért kell fizetni a szennyezett ivóvízellátás után vízdíjat?
  • Ha fizetni kell, miért ugyanannyit kell, mint eddig? A lajtos kocsival biztosított ivóvízellátás nem ugyanolyan minőségű szolgáltatás, mint a vezetékes ivóvízellátás. Egyetértenek-e azzal, hogy egy rosszabb ellátásért ugyanannyit fizessenek a lakosok?
  • Miért kerül Barcson kimagaslóan sokba, 850 forintba a víz- és csatornadíj
Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter Forrás: Origo

A MEKH hétfő délelőtt a következőket válaszolta a kérdéseinkre: "a közműves ivóvízellátás, valamint a közműves szennyvízelvezetés és -tisztítás díját a Hivatal javaslatának figyelembevételével a miniszter rendeletben állapítja meg. Tehát a díjakra a Hivatal csupán javaslatot tesz, azokat a Nemzeti Fejlesztési miniszter rendeletben állapítja meg." Ezek szerint tehát a barcsiak esetében is

Seszták Miklós joga dönteni a víz- és csatornadíjakról.

A MEKH-nek elküldött kérdéseinket elküldtük az Nemzeti Fejlesztési Minisztérium sajtóosztályának is, válaszukat, amint megérkezik, közöljük.

A MEKH sajtósa közölte azt is, hogy Barcson nem a MEKH állapította meg a víziközmű-szolgáltatási díjakat, hanem még 2011 előtt, az akkori törvények értelmében az önkormányzat, mint az akkor hatályos jogszabályok alapján az árhatósági jogkör gyakorlója.

Lázár János vizsgálná, lehet-e olcsóbb a víz, ha nem iható minőségű Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Vizsgálatot ígért Lázár

A vízdíjcsökkentés-ügy az Origo kérdésére a csütörtöki Kormányinfón is szóba került. A Parlamentben tartott sajtótájékoztatón Lázár János azt ígérte, a kormány megvizsgálja azokat az eseteket, amikor az ihatatlan vízért is elkér annyit a szolgáltató, mintha fogyasztásra alkalmas lenne. Mint mondta:

A politikus ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy Magyarországon jelenleg az EU támogatásával jelentős értékű ivóvíz-korszerűsítési program működik.