Százmilliós kárt okozott a vihar

eső vihar víz áradás olvasói fotó
Máté Bencze
Vágólapra másolva!
Augusztus 18-a, kedd délig közel 100 millió forintos kárról érkezett bejelentés az Aegon Magyarországhoz az elmúlt napok viharai után. A legtöbb kárt a pincék, garázsok elöntése, az autók beázása okozta, de sok helyen az áramkimaradás okozott gondot. A bejelentések száma valószínűleg nőni fog, pedig idén már meghaladta a kétmilliárd forintot is a meteorológia károk összege.
Vágólapra másolva!

Jelentősek az augusztus 17-ei, hétfői vihar okozta károk, kedd délig az Aegon Magyarországhoz mintegy

560 kárbejelentés érkezett, a károk mértéke közel 100 millió forint,

tájékoztat a biztosító. Ezzel az idei meteorológiai eredetű károk összege meghaladta a kétmilliárd forintot, ami a biztosító statisztikái szerint is rendkívülinek számít. A legtöbb kárbejelentés Budapestről, Pest megyéből és Csongrád megyéből érkezett.

Egyre rosszabb a helyzet

Bár Magyarország földrajzi adottságai miatt a tavaszi és nyári viharok nem szokatlanok, az Aegon Magyarország statisztikái is azt igazolják, hogy

az időjárás egyre több és nagyobb anyagi veszteséggel járó károkat okoz,

írja a biztosító. Az elmúlt öt évben 2010-ben az árvíz okozott rengeteg kárt, ezt követte két viszonylag csendesebb év, majd 2013-tól ismét megugrott a vihar okozta kárbejelentések száma.

Évről évre egyre több kárt okoz az időjárás a biztosító szerint Forrás: Origo

Tavaly májusban az Yvette ciklon nevét kellett megjegyeznünk, idén pedig a nyári időszakban szinte egymást érik a hatalmas széllel, rengeteg csapadékkal járó viharok – mondta Szombat Tamás, az Aegon Magyarország vezérigazgató-helyettese: „A tegnapi viharok nyomán ma délelőttig 20 százalékkal emelkedett a bejelentések száma egy viharmentes naphoz képest biztosítónknál.”

A víz okozta a legtöbb bajt

A hatalmas eső miatt a leggyakoribb kár a pince, szuterén elöntése volt, sok helyen pedig az áramkimaradás miatt a fagyasztott élelmiszerek megromlottak.

Az elöntött mélygarázsokban a víz alá kerültek a gépkocsik,

ezeket érdemes szakszervizben átnézetni, mielőtt ismét használatba kerülnek. Sok kisebb sérülés is keletkezett a gyakori autóbalesetek nyomán.

A Generalinál 300 millió

A Generali biztosítóhoz kedd délelőttig mintegy 1500 bejelentés érkezett, a károk becsült összértéke megközelíti a 300 millió forintot. A kárbejelentések zöme Budapestről érkezett, a biztosító továbbra is a fővárosból számít nagyszámú bejelentésre, ahol sok helyen még most is szivattyúzzák a vizet. A kárszakértők igyekeznek a bejelentést követő 24 órán belül felvenni a kapcsolatot a károsultakkal - írják. A Generali szakemberei javasolják digitális fotók készítését a károkról és a sérült vagyontárgyak megőrzését.

Az Allianz Hungária csaknem 800 viharhoz kötődő kárt regisztrált vasárnap óta. A becsült kárérték meghaladta a 60 millió forintot. A bejelentések alapján a viharok leginkább Budapestet, Dunaújvárost, Dunaföldvárt és Szegedet érintették - írják.