Az Uber legyőzte a londoni taxisokat

uber autó mobil okostelefon app
(FILES): This March 25, 2015 file photo shows an UBER application as cars drive by in Washington, DC. An administrative judge July 16, 2015 recommended that the ride-sharing giant be fined USD 7.3 million and be suspended from operating in California. The controversial private car company must pay the heavy fine or appeal within thirty days and risk a suspension of its license to practice in California, where its headquarters are located AFP PHOTO / Files / ANDREW CABALLERO-REYNOLDS
Vágólapra másolva!
A brit legfelsőbb bíróság ítélete szerint az Uber appja nem minősül taxaméternek, mert nem maga a készülék számítja a fuvardíjat, hanem egy külső szerver. Londonban csak a hivatásos taxisok használhatnak taxamétert. A pert a londoni közlekedési vállalat indította a taxisok nyomására.
Vágólapra másolva!

Az Uber appja nem számít taxaméternek, így döntött a brit legfelsőbb bíróság. Ha az Uber elvesztette volna a pert, akkor meg kellett volna változtatnia a teljes szolgáltatását, hogy megfeleljen a taxisokra vonatkozó szabályoknak.

Taxamétert csak taxis használhat

A pert a londoni közlekedési társaság indította a város taxisainak nyomására, akik szerint az Uber appját a sofőrök taxaméterként használják, emlékeztet a Guardian. Márpedig

Londonban csak a hivatásos taxisofőrök használhatnak taxamétert,

akik hosszú képzésen vesznek részt, hogy megtanulják a város utcáit.

Szerver számítja a fuvardíjat

Az ítéletet meghozó bíró szerint a hatályos jogszabályok szerint az Uber-app nem számít taxaméternek. Lényegében azért nem, mert

nem az app vagy az azt futtató készülék számítja a fuvardíjat,

hanem egy, a járművön kívüli szerver, a készülék GPS-adatai alapján.

Az Uber győzelmet ünnepel

Nem csak az Uber, de a józan ész hatalmas diadala a döntés, mondta a cég regionális vezetője, Jo Bertram. „Most, hogy a legfelsőbb bíróság a modern technológia mellett döntött, reméljük, a közlekedési vállalat a jövőben kétszer meggondolja majd, megpróbálja-e rákényszeríteni a bürokratikus javaslatait az olyan appokra, mint az Uber” – mondta Jo Bertram.

A londoni közlekedési vállalat az autómegosztó szolgáltatások teljes betiltását szeretné elérni, de legalább azt, hogy a foglalások és az utazás megkezdése között minimum 5 percnek kelljen eltelnie, vagyis ne lehessenek azonnali foglalások.

Az app nem taxaméter Forrás: AFP/Andrew Caballero-Reynolds

A város nyolcada használja

Londonban körülbelül egymillió felhasználója és 18 ezer sofőrje van az Ubernek. A város lakossága a 2015-ös adatok szerint 8,6 millió fő.