Ehető a 27-es buszon termett gomba

2015.12.29. 15:56

Egy ehető gombafaj, a téli laska nőhetett ki a 27-es busz padlójából. Ez nem arra utal, hogy a busz annyira piszkos, inkább csak arra, hogy a faburkolat öreg és cserére szorul. 

Gomba nőtt ki az egyik BKK-busz burkolatából a 444.hu-n megjelent fotó tanúsága szerint. A fotót az egyik utas küldte be, aki azt írja, nem ez volt az egyetlen probléma a buszon. „Az imént utaztam a budapesti 27-es buszon, és érdekes jelenségre lettem figyelmes (azon kívül, hogy az utolsó üléssor alatt szivárog a füst): A busz padlóján az illesztés között egy szép gombatenyészet található. A képeket csatolom, gondoltam érdekes lehet, mert ez már tényleg felháborító” – írta. 

A hírportál szerint a fotó a 27-es buszon, az egyik Ikarus 405-ösön készült, ezek a buszok 1994 óta vannak forgalomban Budapesten.  Jelenleg ezek a típusok a legrégebbi, még közlekedő BKK-buszok, mára csak hat ilyen jármű közlekedik. Az Origo a gombafertőzésről és a 27-es busz állapotáról megkérdezte a BKK-t is, válaszukat a megérkezésekor közöljük. 

Ehető faj 

Az Origo által megkeresett gombaszakértő szerint a képen valószínűleg egy ehető gombafaj, a késői, más néven téli laska szerepel. Ez a hazánkban gyakori faj kereskedelmi forgalomban is kapható, házilag is termeszthető farönkökön vagy zsákban. „A természetben ez a gombafaj az ország minden részén megtalálható, elsősorban a nyárfák törzsén terem meg. A hasonló gyakori gombák spórái szinte mindenhol megtalálhatók, de csak olyan helyeken telepednek meg, ahol arra adottak a feltételek: a tápanyag, a nedvesség és a napfény” – mondta. Horváth Lászlóné, a Kecskeméti Gombászklub vezetője, felsőfokú gombaismerő. 

A késői vagy téli laskagomba egy kifejlett termőtesteForrás: Wikipedia

Pusztítja a fát

Mint mondta, a busz burkolata valamilyen faanyagot tartalmaz, ebben volt képes megtelepedni a természetben fákon élősködő laska. Ez szerinte pusztán arra utal, hogy a busz öreg, arra nem, hogy piszkos, mivel sok más gombafajjal ellentétben a téli laska nem lebomló állati, növényi szervezeteken telepszik meg. Hozzátette: a gomba jelenléte a buszon egészségre egyáltalán nem ártalmas. 

A busz faburkolatára viszont ártalmas lehet. „A képen látható rész csak a termőtest, viszont a micélium (a gombafonalak összessége) már átszőtte a faanyagot, és folyamatosan pusztítja. A termőtestet leszedni nem lenne elég a gombatelep eltávolítására, előbb-utóbb a teljes fa alkatrészt ki kell cserélni” – mondta. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK