A legnagyobb érték van a legnagyobb veszélyben

Vágólapra másolva!
Baleseti szempontból egyre veszélyesebbek a munkahelyek - véli a legnagyobb ipari szakszervezet a saját tapasztalataira, valamint a Nemzetgazdasági Minisztérium munkavédelmi ellenőrzéseinek a napokban megjelent, lesújtó tartalmú jelentésére hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A vegyipari szakszervezet (VDSZ) a teljes munka-egészségügyi és munkavédelmi rendszer sürgős felülvizsgálatát, valamint az ellenőrzések korábbi, hatósági szinttel azonos színvonalra való emelését követeli, mielőtt még munkahelyi tragédiák sora indulna el.

Katasztrofális a helyzet

A Nemzetgazdasági Minisztérium munkafelügyeleti főosztálya tavaly, a korábbi hatóságinál jóval ritkább ellenőrzések során is súlyos gondokat tapasztalt:

100-ból 82 munkahelyen dolgoznak baleset- vagy akár életveszélyes körülmények között az emberek.

A legnagyobb ipari szakszervezet elnöke, Székely Tamás szerint a katasztrofálisan rossz helyzet miatt sürgősen, amíg nem késő felül kell vizsgálni a teljes munkavédelmi felügyeleti rendszert, és a jelenleginél sokkal gyakrabban és szigorúbban kell ellenőrizni az előírások betartást.

Egykézben a döntés

A szakszervezet szerint azonban a munka-egészségügyi rendszerrel is komoly gondok vannak. Nálunk ugyanis,

más országokkal ellentétben a munkáltató által fizetett orvos vizsgálja a dolgozók alkalmasságát.

Egy személyben dönt arról, hogy nem betegállományba vagy regenerálódni küldi, hanem alkalmatlanságra hivatkozva rövid úton eltanácsolja a cégtől a munkavállalót.

Székely szerint ezek a módszerek más EU-s országokban elképzelhetetlenek. A szakszervezet ezért a teljes rendszer mielőbbi felülvizsgálatát és módosítását követeli.