Katasztrófa fenyegeti az olajállamot

Venezuelan President Nicolas Maduro speaks during a rally in front of the National Electoral Council in Caracas on October 26, 2015. Venezuela will choose 167 deputies in next December legislative elections. AFP PHOTO/JUAN BARRETO
Vágólapra másolva!
A emelkedéssel indította a hétfőn az olaj, miután a piac pozitívan reagált arra, hogy vasárnap találkozott egymással Rijádban a szaúdi olajminiszter, Ali al-Naimi és venezuelai kollégája. A cél az volna Venezuela számára, hogy az OPEC támogassa a fekete arany erősödését, mivel az ország válságos állapotban van, és a csőd szélén táncol. Ráadásul olyan összeomlás fenyeget, amely még Argentínáénál is súlyosabb lehet.
Vágólapra másolva!

Noha azt nem közölték a felek, hogy a szaúdi-venezuelai tárgyalás során milyen módszerek jöttek szóba az olajpiac stabilizálása érdekében, az jól látszik, hogy Venezuela igyekszik lépéseket tenni, hogy a nagy olajhatalmak szervezetten lépjenek fel az árfolyam esésével szemben. (A mai piaci folyamatok alapján ennek hatása mérsékelt, a hétvégi tárgyalások hírére a hajnali mérsékelt áremelkedés gyorsan irányt váltott: az észak-amerikai féltekén irányadó WTI olajfajta közép-európai idő szerint a délelőtti órákban 30 dollárhoz közeli tartományba csökkent hordónként.)

Gazdasági vészhelyzet

A venezuelai olajminiszter, Eulogio Del Pino a múlt héten rendkívüli megbeszéléseket folytatott Oroszországban, Iránban, Katarban és Ománban is – írja a Bloomberg.

Mindez pedig nem indokolatlan, hiszen a dél-amerikai ország

már három éve folyamatosan gazdasági és társadalmi válságokkal küzd,

miközben három számjegyű infláció sújtja az országot. Január közepén pedig Nicolas Maduro elnök is „gazdasági vészhelyzetet” jelentett be. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint tavaly a venezuelai gazdaság legalább 7 százalékkal zsugorodott.

Az olaj medvepiacától kemény csapásokat elszenvedő országgal kapcsolatban ráadásul egyes piaci elemzők arra számítanak, hogy

akár már idén csődbe mehet

az adósságai miatt – írja a CNBC.

Úton a válság mélyére

A helyzet súlyosságát jól mutatja, hogy amikor Argentína több mint egy évtizeddel ezelőtt összeomlott, azzal a történelem legnagyobb szuverén csődjét jelentette, mivel az állammal szembeni követelések meghaladták a 100 milliárd dollárt. Most a jegybanki adatok szerint Venezuela mintegy

185 milliárddal tartozik,

ami jelentősen meghaladja az egykori argentin adósságot.

Egyre mélyebbre süllyed a venezuelai gazdaság Forrás: Wikipedia.org, Paulino Moran

Jóllehet Venezuela adósságát kevésbé tartják magánbefektetők, mégis komoly hullámot okozhat a térségben. Elemzők szerint ugyanis a korábbi elnök, Hugo Chavez halála óta kialakult

politikai instabilitás a 2001-es argentin összeomláshoz hasonló helyzettel fenyeget.

Mindazonáltal az ország adósságának jelentős része helyi pénznemben, bolivarban van, vagyis elméletileg a jegybank annyit nyomtathatna a válság megelőzése érdekében, amennyit csak szeretne. Teljesen más történet ezzel szemben a devizaadósság, amely valóban katasztrófával fenyeget.

Összeomlás és talpra állás

Elsőre talán meglepő lehet, de egyes elemzők arra számítanak, hogy

egy csőd hosszú távon akár előnyös is lehet

a venezuelai gazdaság számára. Amikor ugyanis Brazília és Mexikó devizaválságon ment keresztül az 1990-es években, kemény átalakulások következtek, de aztán viszonylag gyorsan felépült mindkét gazdaság.

Hasonló volt a helyzet Argentínában, ahol 2001-ben masszív leértékelődés jött, be kellett zárni a pénzügyi piacokat, és politikai bizonytalanság is követte az összeomlást. Aztán 2003-ra a gazdaság talpra állt, és a következő 5 évben lenyűgöző, 9 százalék körüli GDP-növekedést produkált.

Az olaj és a hitelek

A valódi problémát azonban Venezuelában a hitelek összetétele jelenti. Az ország devizatartalékai ugyanis mindössze 15 milliárd dollárra csappantak, így egyáltalán nem jelentenek védelmet egy csőd ellen. Mindeközben pedig amennyiben a jegybank beindítja a pénznyomdát, tovább értékteleníti a bolivart, fokozva ezzel a helyzet súlyosságát.

A társadalmi és politikai bizonytalanságok sem segítenek Forrás: Wikipedia.org, Carlos Díaz

Ráadásul Venezuela oly mértékben rá van utalva az olajra, hogy a Wells Fargo Investment Institute stratégája szerint a fekete arany

az olajexportokon alapul a költségvetés mintegy 40-45 százaléka.

Vagyis az olajár elmúlt időszakban bekövetkezett szakadása igen erősen visszavetette az állami kiadások mozgásterét, amelyekkel eddig „ki tudta engesztelni” a lakosságot.

Amíg tehát a kormány nem fogja vissza a kiadásait, és az olajár nem emelkedik, a vezetés folyamatosan rá lesz szorulva a külföldi eszközök felhasználására – tette hozzá a stratéga a CNBC-nek.

Lassító tényezők

Noha az elemzők pesszimisták, két olyan lehetőséget jelölnek meg, amely lassíthatná a venezuelai gazdaság rohanását a csőd felé. Egyrészt az állami kézben lévő olaj- és gázvállalat, a Petroleos de Venezuela önkéntes kötvénycsere ügyleteket (kötvényswap) bonyolíthat le, másrészt eladhat az egyre inkább korlátozott eszközállományából.

Másrészt felmerült, hogy

egy gazdasági liberalizáció

is segítheti az esetleges talpra állást, de sokak szerint ez nem volna összeegyeztethető Maduro elnök ideológiájával. Mindemellett pedig a Kínával kötött hitel-megállapodások újratárgyalása is adhatna némi lélegzetvételnyi időt a gazdaság számára.

Amennyiben tehát az olaj árfolyama a következő néhány hónapban nem kezd el lendületesen emelkedni, úgy az importok és a felhasználható eszközök zsugorodása az elemzők szerint egyre nehezebbé teszi majd Venezuelának, hogy elkerülje a bedőlést.