A brókerek pihennek a kínai újév miatt

válság, zuhanó ázsiai tőzsde, tőzsdeválság
Vágólapra másolva!
A kínai újév miatt több ázsiai tőzsde nem nyitott ki, az indexek alakulására rányomta a bélyegét az amerikai tőzsdék pénteki gyengélkedése és a túl jó amerikai munkaerőpiaci adatok. A jó adatok miatt ugyanis újfent bizonytalanná vált, készül-e alapkamat-emelésre a Fed. Magyarországon kiderül, hogyan alakult a költségvetés egyenlege januárban. Vélhetően rosszul, de ez normális, az éves hiány nagyobbik része mindig év elejére esik. Ez történt a világban, amíg aludt, és ez vár ránk ma.
Vágólapra másolva!

Február 8-án, hétfőn az ázsiai indexek vegyesen nyitottak. A kereskedés nem volt élénk, mert

a kínai újév miatt több tőzsde nem nyitott ki.

Az amerikai indexek pénteki gyengélkedése rányomta a bélyegét a hétfői ázsiai kezdésre.

Magyar idő szerint fél 7 körül az Asia Dow index emelkedésben volt, 2510 ponton állt. A Nikkei szintén emelkedett, bár nem olyan meredeken, 16 972 ponton állt. A Hang Seng index több hullámvölgy után 19 288 pontnál tartott. A Shanghai kompozit index nap közepén esni kezdett, 2763 ponton járt ekkor. A Sensex index nyitás után nagyot esett, aztán nagyobbat emelkedett, 24 663 ponton állt.

Az olajár stabil

Hétfőn Kínában nyilvánosságra hozták, mekkora devizatartaléka volt az államnak januárban. Decemberben 3440 ezer milliárd jüannyi volt a devizatartalék, januárban kevesebb, csak 3230 ezer milliárd jüannyi.

Az olaj ára hétfőn (ahogy a megelőző pénteken) a 30-32 dolláros sávban mozgott,

hétfő reggel épp emelkedőben volt, 31,22 dolláron állt.

A Fed is nyilatkozik a munkaerőpiacról

A Sentix elemző cég nyilvánosságra hozza az Európai Unióra vonatkozó befektetői bizalmi indexét, ami azt méri, hogyan látják a befektetők és az elemzők az aktuális gazdasági helyzetet, és mit várnak az elkövetkező negyedévre. Az index értéke legutóbb 15,7 pont volt, ezúttal 12,2 pontot jeleznek előre az elemzők.

Az amerikai központi bank szerepét betöltő Fed nyilvánosságra hozza a munkaerőpiac állapotát mérő januári indexét. Decemberben az index 0,5 ponton állt.

A költségvetés egyenlege

Magyarországon a Nemzetgazdasági Minisztérium nyilvánosságra fogja hozni, hogyan alakult a költségvetés egyenlege januárban.

Az egyenleg minden valószínűség szerint rosszabb lesz, mint amilyennek időarányosan lennie kellene

(vagyis a hiány nagyobb lesz az egész évre tervezett deficit tizenkettedénél). Ez normális, a költségvetés mindig fejnehéz, év elején több a kiadása, mint év végén, a bevételek jelentős része viszont csak év végén folyik be.

A Központi Statisztikai Hivatal közzéteszi előzetes becslését a decemberi külkereskedelmi egyenlegről, vagyis azt, hogy a magyar gazdaság mennyivel exportált többet annál, amennyit importált. Az adat legutóbb 672,8 milliárd euró volt.

Túl jók voltak a számok

A főbb amerikai tőzsdeindexek kivétel nélkül mínuszban zártak pénteken. Ezt elsősorban a jó foglalkoztatási adatok okozták. Nőttek a bérek és csökkent a munkanélküliség. A jó adatok miatt erősödött a dollár, és

valószínűbbnek tűnik, hogy a Fed a jövőben emelni fog az alapkamaton.

Így zártak a fontosabb amerikai indexek:

  • Dow Jones: 16 205 pont, -1,3 százalék,
  • Nasdaq: 4 363 pont, -3,3 százalék,
  • S&P 500: 1 880 pont, -1,9 százalék.

Az európai tőzsdeindexek követték az amerikaiakat, a zárások így alakultak:

  • FTSE 100: 5 848 pont, -0,9 százalék,
  • DAX: 9 286 pont, -1,1 százalék,
  • CAC 40: 4 201 pont, -0,7 százalék,
  • FTSE MIB: 17 250 pont, -2,1 százalék,
  • IBEX 35: 8 500 pont, +0,4 százalék.

A Budapesti Értéktőzsde vezető indexe, a BUX a pénteki nyitás után erősödött, aztán a nap során szűk sávban ingadozott. Végül 23 637 ponton zárt, 0,3 százalékos pluszban.

A piaci mozgásokat az innen elérhető adatok segítségével tudja követni.