A kkv-k szerint jó év lesz az idei

Egészségkövet segít, hogy jobban érezd magad a munkahelyeden
business woman
dolgozó nő
iroda
Vágólapra másolva!
A hazai kkv-k következő egy évre vonatkozó árbevétel és eredményvárakozásai nagymértékben javultak, átlagosan 4,8 százalékos árbevétel és 3,2 százalékos eredménynövekedést valószínűsítenek – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból.
Vágólapra másolva!

Az előző negyedévi borúlátó hangulat után most meglehetősen optimistán nyilatkoztott az ötszáz megkérdezett hazai kkv pénzügyeik idei alakulásáról. „A vállalkozások átlagosan 4,8 százalékos árbevétel-növekedést prognosztizálnak idén, ami az előző negyedévhez képest figyelemre méltó, 0,9 százalékpontos ugrás jelent.

6 százalék feletti bővüléssel a cégek negyede számol, míg a jelenleginél alacsonyabb bevételt minden tizenegyedik cég feltételez" – részletezte az eredményeket Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

A szolgáltatók várják a legnagyobb bevételt

A különböző méretű cégek árbevétel várakozásai igen eltérő képet mutatnak. A mikrovállalkozások a legoptimistábbak, ők átlagosan 5,7 százalékos, míg a középvállalkozások 5,1 százalékos bevétel növekedést feltételeznek. Továbbra is a kisvállalkozások a legvisszafogottabbak, ami számszerűsítve 3,5 száazlékos bővülést jelent. A különböző ágazatok közül a szolgáltató szektor pénzügyi várakozása a legkedvezőbb, hiszen átlag feletti, 5,4 százalékos növekedést valószínűsítenek.

Tízből kilenc kkv növekedést vár

A hazai vállalkozások eredményüket tekintve is derűlátóbbak lettek 2,4 százalékról 3,2-re ugrott a várt profit mértéke a teljes kkv szektor szintjén. Idén a kkv-k 91 százaléka vár növekedést, a tavalyinál kisebb nyereséggel számoló cégek aránya azonban közel duplájára, 5 százalékról 9 százalékra nőtt.

A szektorok közül a mezőgazdasági és szolgáltató cégek visszafogottabbak (2,3 és 2,7 százalék), míg a kereskedelmi és ipari cégek közel azonos mértékékű, ennél jóval nagyobb nyereség-növekedést várnak (3,6 és 3,7 százalék) - derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatásából.