Alapkamatot csökkentett az MNB

magyar nemzeti bank mnb
magyar nemzeti bank
Vágólapra másolva!
A jegybank monetáris tanácsa 15 bázisponttal 1,2 százalékra csökkentette az alapkamatot a keddi ülésén. Elemzők nem tartották kizártnak a csökkentést, de későbbre várták.
Vágólapra másolva!

Londoni elemzők szerint nem volt kizárt a keddi MNB-kamatcsökkentés, de ők a jegybank lépését későbbre várták.

Volt, aki későbbre várta a kamatcsökkentést

Leginkább a JP Morgan és a Morgan Stanley elemzői vélték úgy, hogy akár már kedden megkezdődhet az új kamatcsökkentési ciklus, míg a Bank of America-Merrill Lynch és a Goldman Sachs későbbre várta a kamatvágást. Utóbbi úgy vélte, az MNB megvárja, hogy a monetáris eszköztár legutóbbi átalakítása teljes mértékben kifejtse hatásait, és csak ezután dönti el, hogy szükséges-e a kamatcsökkentés.

Több elemzői ház várakozása szerint

az év végére 1 százalékra csökkenhet a jegybanki alapkamat.

Gyengült a forint a kamatvágásra

A forint árfolyama a bankközi devizapiacon gyengült azt követően, hogy az MNB 1,2 százalékra szállította le az irányadó kamatot. A bejelentést követően az euró jegyzése 311,1 forintról 313 forintig ugrott fel, majd 312,6 forintig csúszott vissza a közös valuta árfolyama. A dollár 277,41 forintról 278,56 forintra, a svájci frank pedig 285,92 forintról 286,97 forintra erősödött.

Újabb csökkentések jöhetnek

Németh Dávid, K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője az Origónak az okok közül az EKB monetáris lazítását, az inflációs nyomás csökkentését emelte ki. Szerinte az MNB örül a gyengébb forintnak. Az elemzőt nem lepte meg a jegybank lépése, de a K&H-nál is későbbre várták a kamatvágást.

és valószínűleg 3 lépésben összesen 50 bázisponttal 0,85 százalékra csökkenhet majd az alapkamat mértéke” – mondta Németh Dávid.

Az MNB-nek jó, ha gyengébb a forint Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az Equilor vezető elemzője, Kiss Mónika 2-3 hónappal későbbre várta a kamatvágást. „Szerintünk az MNB célja az 1 százalékos alapkamat, amit 10-15 bázispontos csökkentésekkel fog elérni” – mondta az Origónak a szakértő. Szerinte az EKB monetáris lazítása is ebbe az irányba mutat. Kiss Mónika szerint

a forint árfolyama az euróval szemben a 307–317-es sávban mozoghat

majd, annak is főleg a felső traktusában.

Nem (teljesen) ezt várták

„A jegybank ugyan a legutóbbi kommunikációiban többször utalt a további monetáris enyhítés lehetőségére, azonban

– közölte Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfóliómenedzsere. Szerinte az elmúlt hónap globális és hazai eseményei egyaránt támogatták az enyhítést. A szakértő is úgy látja, hogy az MNB a következő hónapokban tovább lazíthatja majd a monetáris kondíciókat.

A monetáris tanács ezt megelőzően legutóbb 2015. július 22-én változtatott az alapkamat szintjén: akkor a korábbi 1,50 százalékról 1,35 százalékra csökkentette azt.

Több mint fél év után változtattak ismét az alapkamaton Fotó: Polyák Attila - Origo

Az előző kamatdöntő ülésen a monetáris tanács már jelezte, hogy kiemelten vizsgálja a külső monetáris környezet alakulását, különösen az Európai Központi Bank intézkedéseit, és a márciusi inflációs jelentés ismeretében tovább lazíthatja a monetáris kondíciókat.

Az inflációs jelentést csütörtökön hozza nyilvánosságra az MNB, de a főbb számokat – gazdasági növekedés és az infláció várható alakulása – már kedden közlik.