Átok és áldás is lehet a Brexit

UK brit munka bér font sterling
Vágólapra másolva!
Noha a brit FTSE 100 index pénzügyi cégei az elmúlt két hónapban látványos visszapattanást mutattak, éppen ezek a vállalatok kaphatják a legnagyobb pofont, ha Nagy-Britannia kilépne az Európai Unióból – figyelmeztet a UBS elemzése. A bank vagyonkezelői üzletága emellett arra is rámutatott, hogy mely szektorok profitálhatnának egy esetleges „Brexitből”.
Vágólapra másolva!

Nagy-Britannia kiválása az Unióból a pénzügyi cégek hazai és nemzetközi működésére is negatívan hatna – idézi a Bloomberg a UBS jelentését. Azon vállalatok, melyek a leginkább kötődnek a hazai gazdasághoz, a gazdasági teljesítmény romlása miatt szenvednének a kilépés esetén, miközben a brit hitelminősítésben fellépő bármilyen változás felnyomná a finanszírozási költségeket. Emellett a nagyobb bankok a brit eszközökkel kapcsolatos megnövekedett kockázatoktól kaphatnak komolyabb ütést, kiegészülve a feltehetően szigorodó EU-n belüli szolgáltatási szabályokkal – hangsúlyozza az anyag.

A nemzetközi bankoknál nagyobb pofont kapnának azok, melyek a leginkább össze vannak kötve a brit gazdasággal – mondta Caroline Simmons a UBS-től. A súlyosabb hatást a nagyobb kitettség jelentené a brit ingatlanpiacon és az üzleti beruházások terén, de az elemző kiemelte, amennyiben a hitelfelárak emelkedésnek indulnának Nagy-Britanniában, az

minden bankra nézve rossz hatással lenne.

Meglepő szárnyalás

Noha a június 23-án esedékes népszavazás már egy ideje lázban tartja a piacokat, a brit részvények mégis a legjobb teljesítményt nyújtották idén Nyugat-Európában. Ráadásul a múlt héten már pozitív tartományba emelkedtek 2016-ban, köszönhetően a font gyengülésének, és a nyersanyagpiaci cégek felpattanásának. A hitelintézetek részvényei azonban még így is 14 százalékos mínuszban vannak idén, és

a volatilitásuk is majdnem kétszerese a szélesebb piacénak.

Ez nagyrészt annak tudható be, hogy sokan aggódnak, a jegybank élénkítő lépései negatívan hatnak majd a bankok profitjaira.

A FTSE simán lenyomta Nyugat-Európát Forrás: AFP/Leon Neal

A UBS egyébként nem az egyetlen, amely a brit bankokkal kapcsolatos kockázatokra figyelmeztetett az elmúlt időben. A Morgan Stanley szintén alulsúlyozást javasolt a Brexit kockázatai miatt, és egy április eleji jelentésben a bank azzal számolt, hogy a második negyedévben fokozódhatnak az aggodalmak.

Nyertesek és vesztesek

Mindezzel szemben egyes szektorok vállalatai kifejezetten profitálhatnának is a britek kilépéséből. Az energia- és nyersanyagcégek például fokozhatnák a nyereségeiket, párhuzamosan az italokban és dohányban utazó vállalatokkal – mondja Simmons,

a gyenge fontra, illetve az alacsony hazai kitettségekre hivatkozva.

A legkevésbé azok a cégek szenvednék meg a Brexitet, melyek bevételeik jelentős részét az USA-ból szerzik. Ezeket érintené ugyanis legkevésbé a brit gazdaság lassulása – tette hozzá az elemző.

A gyenge font sokaknak áldás lehet Forrás: http://www.downies.com/

A UBS arra is kitért, hogy amennyiben a britek a maradásra szavaznának, úgy meglátásuk szerint a befektetőknek érdemes lehet az alacsony kapitalizációjú, hazai érdekeltségű cégekre szavazniuk, például az ingatlanpiac vagy a kiskereskedelem területéről. Ezzel együtt azon vállalatokat is ajánlják ebben az esetben, melyek nagyot buktat a Brexittel kapcsolatos félelmek miatt. Abban az esetben pedig, ha megvalósulna a kilépés, a UBS a magas kapitalizációjú nemzetközi vállalatokat javasolja.

A UBS Global Research két nagy csoportra bontva összegezte, hogy mely szektorok és ezen belül mely vállalatok nyerhetnek veszíthetnek leginkább a kilépésen.

A vesztesek listája a következő:

Bankok: Lloyds Banking Group, Royal Bank of Scotland Group, Barclays – a magasabb költségek és a szűkülő hitelfeltételek miatt.

Kiskereskedelemmel kapcsolatos vállalatok: J Sainsbury, Debenhams, Restaurant Group – a gazdasági bizonytalanságból fakadó romló fogyasztói hangulat miatt.

A nyertesek listája:

Dohány- és italcégek: Imperial Brands, Diageo – a gyenge font, és az alacsony hazai kitettségek miatt.

Telekommunikációs társaságok: Vodafone Group, Inmarsat – szintén a gyenge deviza miatt, mivel a nyereségeik jelentős része euróban és dollárban denominált.