Vágólapra másolva!
A munkaszerződést nem csak felmondással vagy közös megegyezéssel lehet megszüntetni, hanem elállással is. Az elállási jog azt jelenti, hogy egy már megkötött szerződés valamelyik fél nyilatkozata alapján a megkötésének időpontjára visszamenőleges hatállyal megszűnik. A pontos szabályokat dr. Rátkai Ildikó munkajogász segít megérteni.
Vágólapra másolva!

A Munka Törvénykönyve lehetővé teszi, hogy a munkaviszony kezdetét megelőzően a felek elálljanak a már megkötött munkaszerződéstől. Ez akkor fordulhat elő, ha már aláírták a munkaszerződést, de a munkaviszony kezdetének napja későbbi időpontra esik.

Az elállás tehát nem a munkaviszony megszüntetése, hiszen a felek között még nem kezdődött el a munkaviszony,

csupán egy munkaszerződést írtak alá. Ezért a munkaszerződéstől történő elállás jogát kizárólag a munkaszerződés aláírása és a munkaviszony kezdő napja között lehet gyakorolni.

Az elállás szabályai

Mivel az elállás nem felmondás vagy azonnali hatályú felmondás, ezért azok szabályai sem alkalmazandók: nincsen felmondási tilalom vagy korlátozás. „Az elállási jog akkor gyakorolható, ha a munkaszerződés megkötését követően

vagy aránytalan sérelemmel járna" - mondta dr. Rátkai Ildikó. Ilyen eset lehet például, ha egy munkáltató adott projektre kap megbízást egy külső megrendelőtől és feladat végzésére veszi fel a munkavállalót. A munkaszerződés megkötését követően azonban a megrendelő a projektet elvonja, így a leendő dolgozó foglalkoztatása lehetetlenné válik.

A szakember szerint ilyen esetben célszerű a helyzetet munkáltatói elállással rendezni, elkerülve ezzel a beléptetéssel, majd kijelentéssel járó szükséges adminisztrációt.