Siessen, ha elutazna a hosszú hétvégére!

ez zsír! Wellness-kisokos: téli újjászületéshez, relaxációhoz, értornához, szauna
Vágólapra másolva!
A vidéki szálláshelyek, különösen a wellnesshotelek és a kastélyszállók péntekre jórészt megteltek a pünkösdi hosszú hétvégére, Budapesten és a nagyobb városokban még lehet szobát találni. Az utolsó pillanatban érkező vendégekkel a legtöbb szálláshelyen telt házra számítanak. A szálláshelyek belföldi bevételének egyre nagyobb része származik Szép kártyákról, főleg a kis- és közepes hotelek tulajdonosai aggódnak, mi lesz, ha a kormány megszünteti. Lázár János szerint a Szép kártya marad, a cafeteria-rendszer átalakításáról végső döntés június közepére lesz.
Vágólapra másolva!

A vidéki szálláshelyek nagyrészt megteltek a pünkösdi hosszú hétvégére, különösen a wellnesshotelek és a kastélyszállók, mondta az Origónak Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke. A nagyobb városokban és Budapesten még lehet szállást találni, de mindenhol magas a foglaltság.

A legtöbb helyen 90-95 százalékos foglaltságra számítanak a hétvégére, vagyis gyakorlatilag telt házra,

mondta az elnök.

Egy normál hétvége négyszerese

A belföldi utazók kihasználják a pünkösdi hosszú hétvégét, a Szallas.hu adatai szerint a háromnapos pihenőre egy átlagos hétvégéhez képest közel négyszer több foglalás érkezett. Pünkösd leginkább Budapesten, Egerben és Siófokon fog több vendéget eredményezni, akik a hoteleket, vendégházakat és panziókat fogják megtölteni, írta közleményében a Szallas.hu. „A nyári szezonon túl kétségkívül a hosszú hétvégéken utaznak el a legtöbben pihenni.

– mondta Szigetvári József, a Szallas.hu ügyvezetője.

Forintban az árak az elmúlt két évben valamelyest emelkedtek, 2016-ban a Szállodaszövetség elnöke 5 százalék körüli átlagos áremelkedésre számít.

Nő a szálláshelyek forgalma

A telt ház a pünkösdi hétvégén nem szokatlan, ez minden évben így szokott lenni, ilyenkor minden megtelik, mondta Niklai Ákos. A magyarországi szálláshelyek forgalma a hosszú hétvégétől függetlenül szépen nő, ebben nagy szerepe van a Szép kártyának.

A szálláshelyek belföldi bevételeinek 20-25 százaléka a Szép kártyákról származik.

És az arány egyre jobban nő, 2016 márciusában például 34 százalékkal költöttek többet a magyarok Szép kártyáról a szálláshelyeken, mint egy évvel korábban.

El kell költeni a 2014-es pénzeket

A Szallas.hu szerint a pünkösdi hétvégére szóló foglalások negyedét rendezik Szép kártyával a vendégek.

Ebből adódhat, hogy a Szép kártyával fizetők átlagosan többet, 44 ezer forintot szánnak a hosszú hétvégi kikapcsolódásra” – tette hozzá Szigetvári József. A legnépszerűbb ünnepi csomagajánlatokat jellemzően hotelek nyújtják.

A szálláshelyek tulajdonosai aggódnak

A cafeteria-rendszer küszöbön álló átalakítása aggasztja a szálláshelyek tulajdonosait, azt remélik, hogy a Szép kártya vagy valamilyen rekreációs célú juttatás megmarad.

A juttatás megszűnése különösen a kis- és közepes hoteleket érintené érzékenyen:

sokan a részben a Szép kártya hajtotta keresletnövekedést látva vágtak bele az üzletbe az elmúlt években, mondta Niklai Ákos.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a május 12-ei Kormányinfón azt mondta, a cafeteria-rendszer átalakítása június 15-ig megszületik. A miniszter szerint a Szép kártya nem fog megszűnni, a kormány is ebbe az irányba halad.

A pünkösdi hétvégén minden megtelik Forrás: Thinkstock

Uniós jogot sért a magyar cafeteria

Orbán Viktor miniszterelnök még márciusban mondta, hogy újra kell gondolni a cafeteria-rendszert. 2016 júniusáig el kell dönteni, hogy mi legyen a béren kívüli juttatásokkal, mivel az Európai Bíróság február végén úgy döntött, hogy a magyar cafeteria-rendszer nem egyeztethető össze az uniós joggal.

A bíróság szerint

sérti az uniós elveket az, hogy külföldi vállalatok nem bocsáthatnak ki Magyarországon Szép kártyát vagy étkezési utalványt.

Jelentős változásra kell számítani, sok egyeztetés lesz erről, hogy hogyan tudjuk majd ezt a fizetésekbe beépíteni – mondta a miniszterelnök.