Ilyen még nem volt a kötvénypiacon

németország, német gazdaság, recesszió, illusztráció, frankfurti tőzsde
Vágólapra másolva!
Először fordult át negatívban a 10 éves német államkötvény hozama. 
Vágólapra másolva!

A kötvénytulajdonosoknak

hétfő óta, 0,028 százalékot kell fizetniük

az állami kibocsátónak, ha ebbe a papírpa fektetnek - írja a BBC.

Nemcsak a német kötvény okozott meglepetést a tőzsdéken, nagyot esett, 6000 pont alá süllyedt a londoni értéktőzsde, az FTSE 100 indexe is. Ez feltehetően összefügg a brexitről szóló népszavazás okozta félelmekkel, és azzal, hogy a napokban közzétett felmérések szerint a britek többsége már támogattja az EU-ból való kilépést. Ugyanez lehet az oka, hogy csökkent a brit államkötvények hozama is, jelenleg 1,146 százalékon forognak.

Enyhén esett a Wall Street-i és sok ázsiai ország tőzsdeindexe is, miközben tovább, 1,4 százalékkal emelkedett az arany árfolyama, ami szintén a gazdasági bizonytalanság jele.

Bedőlhet a font

Ulrich Kater, a DeKaBank elemzője azt mondta, a német kötvények árfolyama az alacsony kamat ellenére is emelkedik, mivel az egyik legbiztonságosabb befektetésnek tartják a kockázatos piacon.

A BBC szerint az Európai Központi Bank politikája is közrejátszott a nyomott hozamok kialakulásában. Elsősorban az, hogy

az EKB a közelmúltban sok államkötvényt felvásárolt,

köztük német államkötvényt is.

Kedden 0,8 százalékkal esett a brit font árfolyama, jelenleg 1,4161 dolláron áll a brit valuta. A befektetők szerint a font

függetlenül attól, mi lesz a 23-i népszavazás eredménye, tovább fog esni,

mivel a derivatív piacon rengeteg befektető spekulál a font gyengülésére.

Luke Ellis a Man Group befektetőóriás elnöke szerint a font gyengülését főleg az okozta, hogy a nagyvállalatok közül többen elkezdtek megszabadulni fontkészleteiktől.