Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Mindenki az aranyra hajt

Bank bar manufacturing line opens at Yekaterinburg Plant bank hand gold silver bar metal glove HORIZONTAL precious EZ OCM SQUARE FORMAT ezüst rúd arany
2515105 Russia, Verhnyaya Pyshma. 10/22/2014 A worker holds a gold bar and a silver bar manufactured during the opening of a new bank bar manufacturing line at the Yekaterinburg Plant for Non-Ferrous Metals Processing, in the town of Verkhnyaya Pyshma, Sverdlovsk region. Pavel Lisitsyn/RIA Novosti
Vágólapra másolva!
A következő két hónapban minden szem a Brazíliában versengő olimpikonok és paralimpikonok eredményeire és érmeire szegeződik. De nemcsak a sportolók vágynak aranyra, a befektetők is: eddig az arany az év egyik legjobban teljesítő befektetési eszköze, és a folytatás is ígéretes. A K&H Alapkezelő szakemberei elmondják, mire számíthatnak a befektetők.
Vágólapra másolva!

Épphogy elkezdődtek a XXXI. nyári olimpiai játékok, máris mindenki az aranyra hajt - legalábbis ami a befektetőket illeti. „Főként a makrogazdasági kilátások romlása és a Brexit okozta bizonytalanság miatt a befektetők erőteljesen a menekülőeszköz irányába mozdultak. Ennek köszönhetően az arany leghosszabb emelkedési időszakát láthatjuk most a 2010-11-es európai adósságválság óta, amivel eddig idén közel 30 százalékos növekedést és több mint kétéves csúcsot ért el.

Az arany ezzel megelőzte az összes nagy mérvadó tőzsdeindexet,

és még az év eleji mélypont óta visszakorrigált nyersolajat is felülteljesítette" - tájékoztatott Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió-menedzsere.

Forrás: Bloomberg

Ha nem is az olimpiai aranyérmek miatt - hiszen az újkori olimpiák eddigi legnehezebb, pontosan fél kilót nyomó aranyérmének alig több mint 1 százaléka ténylegesen arany - a nemesfém árának emelkedése a továbbiakban is folytatódhat. „Az aranyár szárnyalása középtávon jellemző lehet a piacra, ami mögött számos ok áll. Ilyen az egyre több államkötvényre jellemző negatív hozam, a Fed kamatemelés elhúzódása, a jegybanki lazítások, a mind valószínűbb jüan leértékelés, az infláció elleni védelem és természetesen az amerikai elnökválasztás közeledte is" - mondta el Kovács Mátyás.

„Az arany mellett a többi nyersanyagra, így más nemesfémekre és az olajra is érdemes figyelni.

Az aranyrali mellett az ezüst árfolyama is kétéves csúcson van,

a további növekedés mértéke pedig még az aranyat is túlszárnyalhatja. Az olajárat illetően pedig leginkább arra lehet számítani, hogy a június vége óta tartó esés miatt középtávon újból érdekesek lehetnek a nyersolajhoz kapcsolódó befektetések" - tette hozzá a befektetési szakember.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről