Készüljünk, vagy fájni fog

Hiába akarunk, nem tudunk örökké boldogok lenni stressz munkahely szomorú dr. life
Elszállhatnak a forrásremények, ha nem készülnek fel a vállalkozások
Vágólapra másolva!
Várhatóan a visszatérítendő támogatások arányát növelve alakítja át pályázati rendszerét az Európai Unió 2020 után. Ahhoz, hogy az uniós támogatásokra jelentős mértékben támaszkodó magyar kkv-szektor a jövőben is sikeresen fejlődhessen, a vállalkozásoknak már most meg kell kezdeniük a felkészülést az új rendszerre.
Vágólapra másolva!

Ha ezt elmulasztják, a 2020-tól kezdődő pályázati időszakban akár több ezer milliárd forintnyi pályázati forrástól is eleshet a magyar gazdaság, így a Goodwill Consulting Kft. szakértői.

Az Új Széchenyi Terv és az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében 2008-2013 között összesen megítélt 10 326 milliárd forintnyi támogatásból

alig 3 százalékot kellett visszatéríteni

(303 milliárd forintot), a 2016-2020 között elérhető Széchenyi 2020 program 8985 milliárd forintnyi keretösszegének már a 8,12 százaléka (729,39 milliárd forint) visszatérítendő támogatás keretében hívható le.

Elszállhatnak a forrásremények, ha nem készülnek fel a vállalkozások Forrás: Thinkstock

Vagyis közel triplázódott a visszatérítendő támogatások aránya. Ezt a növekvő tendenciát és az Európai Unió törekvéseit alapul véve

2020 után jelentős mértékben, akár 20-30 százalékra is nőhet,

amely pénzben kifejezve akár több ezer milliárd forintot, vagy másképpen számolva a jelenlegi GDP 4 százalékát is elérheti.

Harsányi Gábor, a Goodwill Consulting Kft. tulajdonosa és ügyvezető igazgatója szerint a felkészülés abból áll, hogy a vállalkozások növelik a hitelképességüket, emellett hosszú távú pénzügyi stratégiát állítanak fel a hitel-visszatérítésre. A beruházások ugyanis nem térülnek meg azonnal.

A magyar kkv-szektor teljesítőképességét figyelembe véve fontos, hogy

a szektor 2020-ra gazdaságilag minél jobban megerősödjön,

hogy képes legyen alkalmazkodni a finanszírozás struktúrájának változásához.

„A hazai kkv-k leginkább akkor fejlesztenek, ha a finanszírozáshoz találnak megfelelő pályázatot, és elsősorban azokon a területeken invesztálnak, amelyekre támogatást tudnak igényelni – mondta Harsányi Gábor. – A 2020 utáni időszakra prognosztizált vissza nem térítendő támogatások arányának csökkenéséhez és a támogatott hitelkonstrukciók növekvő térnyeréséhez

például az önálló likviditás növelésével, illetve a megfelelő EBITDA pénzügyi mutató kialakításával.”

A visszatérítendő támogatások pozitívuma, hogy a vállalkozások újabb pályázat keretében ismét felvehetik az elnyert és visszafizetett hitelt. Ennek pedig a teljes gazdaságra nézve multiplikátor hatása lesz. A visszatérítendő támogatás „tisztíthatja” is a piacot, mivel csak a valóban versenyképes, megtérülő beruházásokra érdemes igénybe venni. Vagyis hosszú távon a teljes magyar gazdaság versenyképességét erősíti.