Putyin Las Vegast csinálna Vlagyivosztokból

Las Vegas
View taken December 6, 2013 shows Paris Las Vegas, a hotel and casino located on the Las Vegas Strip in Las Vegas, Nevada. The property is owned and operated by Caesars Entertainment Corp. As its name suggests, its theme is the city of Paris, France; it includes a half scale, 541-foot (165 m) tall replica of the Eiffel Tower, a sign in the shape of the Montgolfier Balloon, and a two-thirds size Arc de Triomphe. It opened September 1, 1999. AFP PHOTO/John Gurzinski
Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin egyfajta orosz Las Vegast tervez Vlagyivosztokba. Így Oroszország távol-keleti nukleáris helyőrségéből egy befektető-barát kaszinóközponttá válna a város, de lehet, hogy a terv túl jól sikerül. A kínaiak ugyanis hatalmas lendülettel csaptak rá a lehetőségre.
Vágólapra másolva!

Az olajár összeomlása és a nemzetközi szankciók mellett Vlagyimir Putyin tavaly októberben „szabadkikötőnek" nyilvánította Vlagyivosztokot, melynek eredményeként a befektetők igen erős védelmet és támogatást kaptak. A cél az volt, hogy a város lélekben közelebb álljon Las Vegashoz, mint Moszkvához – írja a Bloomberg.

A terv azonban talán túl jól sikerült. A külföldi tőke becsalogatásával ugyanis az orosz vezetés ma már azt kockáztatja, hogy túlzott függőségbe kerül a kínai befektetőktől. Egyes orosz vélemények pedig már arra figyelmeztetnek, hogy a kínaiak, kihasználva Oroszország gyengeségét és Kína erejét, lényegében

fokozatosan átveszik a hatalmat egyes régiók fölött.

Kínai rohanás

Ráadásul a turizmusban is egyértelműen látszódnak már az eredmények. Miközben idén az Oroszországba érkező külföldiek száma 21 százalékkal csökkent, addig Vlagyivosztokba 22 százalékkal többen mentek. Elsősorban a kínaiak tornászták föl a számot, miután a makaói mágnás, Lawrence Ho megnyitotta 172 millió dolláros Tigre de Cristal kaszinóját, amely a legnagyobb Oroszországban. Nem mellesleg Ho vállalata, a Summit Ascent Holdings máris 500 millió dolláros terjeszkedést tervez.

Putyin szavára érkeznek a kínaiak Forrás: AFP/Sergei Karpukhin

A biztosított körülmények között persze nem véletlen, hogy

özönlenek a befektetők a térségbe.

A zónában regisztrált cégek ugyanis ötéves adókedvezményben, vámmentességben részesülnek és vízumokhoz is hozzájuthatnak. Ezek, és más ösztönzők, segítettek abban, hogy a térségben 10 százalékkal növekedjenek a befektetések, noha továbbra is igen nehéz gazdasági helyzetben lévő régióról van szó.

Stratégiai kérdés

Noha Vlagyivosztok lényegében Oroszország bűnözési központja, ez sem tartja vissza a kínaiakat. A kínai cégek ugyanis

már eddig is több mint 2 milliárd dollárt ruháztak be a régióban,

főként az olajfinomítás területén.

Nem mellékesen a kérdésnek igen komoly geopolitikai vonatkozásai is vannak. Ahogy ugyanis Putyin kapcsolatai az EU-val és az Egyesült Államokkal az elmúlt időszakban megromlottak, az orosz elnöknek nincs túl sok választása Kínán kívül – mondja Alexander Lukin, a moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének Ázsia szakértője. Peking azonban nem kaphat monopóliumot – tette hozzá Lukin.