Itt a magyarázat, miért megy állami pénz a TV2-re és a Kopaszi-gátra

Andy Vajna
Budapest, 2011. július 14. Andy Vajna A Szépségkirálynő című műsor felvételén
Vágólapra másolva!
Az exportbank vezérigazgatója elismerte, hogy adtak pénzt Andy Vajna cégének a TV2, és Garancsi István cégének a Kopaszi-gát megvásárlására. Magyarázata szerint ez törvényes volt, a pénzeket hitelként adták, hogy magyar vállalkozók vásárolhassanak külföldi befektetőktől. A bank 16 milliárdos tőkealapjára azért lehetett csak 10 napig pályázni, mert a rövid határidővel a pályázókat akarták tesztelni, képesek-e gyorsan dolgozni.
Vágólapra másolva!

Urbán Zoltán, az állami tulajdonú Eximbank vezérigazgatója a közmédiának megerősítette: adtak hitelt piaci feltételekkel, jogszerűen arra, hogy egy magyar vállalkozó (Andy Vajna) megvegye és új növekedési pályára állítsa a TV2-csoportot.

Ez azonban nem tartalmaz támogatást, szigorú kondíciókkal nyújtották a hitelt - hangsúlyozta.

Ugyanerről beszélt a budapesti Kopaszi gát egy részének megvásárlásával kapcsolatban is: mint elmondta, arra adtak hitelt, hogy egy több mint 10 éve parlagon heverő, külföldi tulajdonban lévő területet megvegyen egy sikeres magyar vállalkozás (a Garancsi István érdekeltségébe tartozó Market Építő Zrt.), városrészt építsen, munkahelyen teremtsen. Ezek az ügyletek portfoliójuk kevesebb mint 5 százalékát jelentik - emelte ki.

Az exportbank a TV2-re és a Kopaszi-gátra is ad hitelt Forrás: MTI/Beliczay László

10 nap, 16 milliárd forint

A vezérigazgató reagált azokra a cikkekre is, amelyek a bank összesen 16 milliárd forintos tőkealapjáról szóltak.

Az Index arról írt, hogy az Eximbank nem árulja el, melyik alapkezelő nyert a pályázaton, amelynek szokatlan feltételei voltak: magántőkét nem kértek, és tíznapos határidőt hagytak a pályázatra, az eredményhirdetést viszont elhalasztották.

A Figyelő hetilap csütörtöki száma azt írta, hogy információi szerint december 18-án döntöttek a pályázatról, kiértesítették a pályázókat, de a banktitokra hivatkozva a felek nem nyilatkoztak. A tárgyalások az Eximbank szerint elhúzódnak, és ha nem sikerül megállapodni, akkor a második helyezett "ugrik előre".

Teszteltek a rövid határidővel

Urbán Zoltán mindezekre reagálva elmondta: a pályázat kiírását öt hónap előkészület előzte meg: sikeres és kudarcos magyar alapkezelőkkel is tárgyaltak. Rövid határidővel írták ki a pályázatot, ezt azzal magyarázta, hogy

olyan céggel akarnak együtt dolgozni, amelyik 10 nap alatt el tud készíteni egy ilyen pályázatot.

Hozzátette: kilenc alapkezelő felelt meg a feltételeknek, nyolcan megvették a csomagot, négyen be is adták, és az Eximbank a legjobb feltételeket nyújtóval kezdett el tárgyalni.