Ha csak katás jövedelme van, nem rendelkezhet

Pénz, forint, fizetőeszköz, pénztárca, adózás
Vágólapra másolva!
A kisadózó vállalkozások tételes adóját választók katás jövedelmükkel kapcsolatban nem tehetnek rendelkező nyilatkozatot. Ha viszont a kisadózó egyéni vállalkozó munkaviszonnyal is rendelkezik, akkor igen - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.
Vágólapra másolva!

Az adóhatóság közölte: magánszemély abban az esetben tehet adójáról rendelkező önkéntes kölcsönös pénztári, nyugdíj-előtakarékossági valamint nyugdíjbiztosítási nyilatkozatot, ha rendelkezik az összevont adóalapba tartozó jövedelemmel. Ennek

az alapnak az adója után elegendő a nyilatkozatban megjelölt összeg átutalására.

Az adó 1+1 százalékáról történő rendelkezés alapjául pedig a kedvezmények és a rendelkező nyilatkozat alapján átutalt összeg levonása után az összevont adóalap adójából fennmaradó rész szolgálhat.

Szja-tól mentesen

A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló törvény (Katv.) szerinti adózást (kata) választó egyéni vállalkozók mentesülnek a vállalkozói személyi jövedelemadó vagy az átalányadó megállapítása, bevallása és megfizetése alól. A kisadózó társaságok és azok kisadózóként bejelentett tagjai pedig mentesülnek az adóalanyiság időszakában az adóalany által a bejelentett kisadózónak jutatott jövedelemmel összefüggésben az szja megállapítása, bevallása és megfizetése alól.

Van kivétel

A tételes adót fizető kisadózó egyéni vállalkozók és a kisadózó vállalkozások kisadózóként bejelentett tagjai tehát a Katv. hatálya alatt végzett tevékenységükre tekintettel nem szereznek az összevont adóalapba tartozó jövedelmet,

jövedelmük után nem fizetnek személyi jövedelemadót, így rendelkező nyilatkozatot sem tehetnek az adójukról.

Természetesen, ha ezen magánszemélyek a kata szerinti adózás alá tartozó tevékenységükön kívül szereznek más, az összevont adóalap részét képező jövedelmet (például a kisadózó egyéni vállalkozó munkaviszonnyal is rendelkezik), az utóbbi jövedelemmel összefüggésben rendelkezni lehet az adóról - tájékoztatott az adóhatóság.